Concertul de vineri, 24 martie (ora 19:00), din Hope Season/ Stagiunea Speranței a Filarmonicii Oltenia, stă sub semnul originalității, dirijorul ALEXANDER FREY aducând publicului din Craiova muzica nonconformistă compusă de GEORGE GERSHWIN. Lucrarea ”Un american la Paris” este prefațată de compoziții ale unor creatori ce au rămas în istoria muzicii pentru spiritul lor mereu tânăr, neconstrâns de canoane rigide. Uvertura operei „Don Giovanni” a dat naştere unei adevărate legende, despre ea povestindu-se (după unele surse) că a fost scrisă în noaptea premergătoare premierei.
În program:
Wolfgang Amadeus Mozart: Uvertura operei „Don Giovanni”;
Simfonia nr. 41 în Do major, K. 551, „Jupiter”
Charles Kalman: „Hudson Concerto” pentru pian și orchestră
George Gershwin: „Un American la Paris”
”Un American la Paris” – GEORGE GERSHWIN
Lucrarea este un poem simfonic al compozitorului american George GERSHWIN, compus în 1928. Inspirată de perioada petrecută de Gershwin la Paris, evocă energia și atmosfera capitalei fraceze din anii 1920 și este una dintre cele mai cunoscute compoziții ale sale.
Gershwin a compus ”Un american la Paris” la comanda Filarmonicii din New York. A creat lucrarea pentru o orchestră simfonică standard plus celestă, saxofoane și claxoane de mașină. A adus acasă câteva claxoane de pe taxiurile franceze pentru premiera din New York, care a avut loc pe 13 decembrie 1928 la Carnegie Hall, cu Walter Damrosch dirijând Orchestra Simfonică din New York.
ALEXANDER FREY – dirijor și pianist
Primind recunoașterea internațională pentru „geniul său cuprinzător” (Culture Today), cariera unică a lui Alexander Frey definește literalmente cuvântul „virtuozitate”. Amploarea realizărilor și activităților sale în atât de multe genuri muzicale a determinat The Prague Post să observe că „Alexander Frey a avut un impact enorm asupra scenei muzicale europene.
Frey a reușit să se încadreze cu succes pe linia dintre muzica clasică și pop (o demarcație, de altfel, dificilă). Artistul este la fel de familiar cu simfoniile lui Mahler (pe care le poate dirija din memorie), dar și cu West Side Story a lui Bernstein”. Prestațiile sale apreciate, ca dirijor și solist (orgă, pian, clavecin), l-au dus pe tot mapamondul, în marile capitale muzicale din Europa, America de Nord și de Sud, Asia și Africa.
În anul 2005, a fost inclus în Billboard Classical Music Top 10 Artist, ca dirijor și pianist, alături de orchestre simfonice din întreaga lume. Frey este unul dintre cei mai versatili dirijori actuali care se bucură de succes pe cele mai importante scene de filarmonică și operă, precum și la Hollywood și pe Broadway. Leonard Bernstein s-a referit la Alexander Frey numindu-l „un spirit minunat”. (www.alexanderfrey.com)