Ziua Olteniei, marcată pe 21 martie, când Tudor Vladimirescu intra, în anul 1821, cu pandurii în inima Bucureştiului, a fost sărbătorită, marţi, la Craiova cu expoziţii de pictură, fotografie, document, spectacol de tradiţii, dar și o masă cu bucate tradiționale cu specific oltenesc, organizate de Primăria municipiului în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dolj.
Evenimentele au fost deschise de oficialităţile locale la Muzeul de Artă – Centrul Constantin Brâncuşi, care au evocat istoria, tradiţiile şi personalităţile regiunii, referindu-se însă şi la proiectele în derulare, dar şi la cele care vor urma.
„Aşadar avem o istorie bogată, dar avem şi un ţinut minunat şi mă bucur foarte mult căm astăzi, alături de noi sunt reprezentanţii celor cinci judeţe care alcătuiesc Oltenia. Pentru mine Oltenia este cel mai frumos ţinut, este cea mai frumoasă regiune din România şi spun asta cu mândrie. Nu există nu numai în ţara noastră, ci în întreaga lume zonă atât de frumoasă cum este cea a Cazanelor de la Mehedinţi, unde avem şi podul şi Dumnezeu, unul din cele două poduri naturale din lume”, a mai spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
„Din 2017, în fiecare an aducem în faţa tuturor, în faţa oaspeţilor, în faţa prietenilor spiritul nostru. Ne mândrim cu istoria, cu tradiţiile noastre, cu marile noastre personalităţi. Sunt 202 ani de când Tudor Vladimirescu intra în Bucureşti la 200 şi ceva ani distanţă de când un mare domnitor, Mihai Viteazu, unea cele trei Ţări Române. De altfel, noi arătăm în fiecare zi ceea ce suntem, un neam de piatră, cum zicea poetul, iar marile noastre personalităţi le ţinem acolo sus pe postamentul pe care-l merită. Dar azi sărbătorim. Suntem într-un centru pe care CJ Dolj l-a realizat şi l-a inaugurat anul trecut – Centrul Brâncuşi, mare oltean. Suntem într-o Craiova unde avem mari personalităţi precum Marin Sorescu, Eugen Ionesco, mari inventatori precum Gogu Constantinescu”, a spus președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.
„Sunt onorată să sărbătoresc alături de domniile voastre această regiune cinstindu-i istoria, tradiţiile şi meşteşugurile. Această sărbătoare este şi prilej de comemorare a eroilor Ţării Româneşti. Nu trebuie să uităm că pe 21 martie celebrăm intrarea în Bucureşti a revoluţionarului Tudor Vladimirescu care a început revoluţia în Oltenia. Revoluţia a fost unul din momentele care a marcat începutul procesului de renaştere naţională a României. Celebrarea acestei victorii este importantă nu numai pentru a păstra istoria poporului român vie, cât şi pentru a sărbători patrimoniul şi tradiţiile româneşti. Nu în ultimul rând ţin să amintesc şi de personalităţile emblematice ale Olteniei precum Constantin Brâncuşi, Petrache Poenaru, Eugen Ionescu care au marcat istoria culturii mondiale şi fac cinste atât regiunii cât şi ţării ducând tradiţia Olteniei în toate colţurile lumii”, a spus vice-ambasadorul Marii Britanii în România, Tanya Collingridge.
Tot la Muzeul de Artă – Centrul Constantin Brâncuşi a fost deschisă şi expoziţia „Craiova de altădată” care cuprinde imagini cu atmosfera oraşului în perioada Belle Epoque şi în prima jumătate a secolului al XX-lea, cu Parcul „Nicolae Romanescu” – de la construcţie şi până în prezent, dar şi imagini citadine, de epocă cu Palatul de Justiţie, Piaţa Nouă, Calea Unirii sau Banca Comerţului. Expoziţia rămâne deschisă publicului până duminică, 26 martie. AGERPRES/(AS – autor: Maria Mitrică, editor: Antonia Niţă, editor online: Ada Vîlceanu) .