În căutarea unor noi culmi ale ipocriziei și ridicolului pe care să se cațăre, Partidul Național Liberal propune electoratului, în postura de candidat pentru funcția de primar al unei localități din Dolj, un condamnat într-un dosar penal. Culmea, nominalizarea vine din partea aceleiași organizații județene care, anul trecut, se cutremura de indignare că vede, pe listele oponenților, cazuri de incompatibilitate pentru fapte precum „calitatea de membru în consiliul de administrație“ al vreunei unități de învățământ și își soma public adversarii „să respecte legea şi regulile democraţiei“ și „sănu susțină candidați aflați în contradicție cu prevederile legale“. Desigur, așa cum se va vedea, „regulile democrației“ se rescriu periodic, în funcție de necesitățile electorale ale PNL. Din fericire, nu și prevederile legale.

Inculpatul Bîrsanu Alin Mihăiţă a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Craiova, în octombrie 2020, la 3 ani de închisoare, cu suspendarea condiționată a pedepsei pe un termen de încercare de 5 ani, într-un dosar de ucidere din culpă.

La vremea respectivă, Mihăiță Bîrsanu era consilier local al PNL în comuna doljeană Sadova, iar condamnarea respectivă era, din punct de vedere legal, incompatibilă cu această calitate a sa. Constatarea era oficializată, în decembrie 2020, printr-un ordin al prefectului județului Dolj: „Având în vedere sentința penală […] definitivă prin Decizia penală nr. 1278/28.10.2020 a Curții de Apel Craiova […], se constată încetarea de drept înainte de termen a mandatului de consilier local al comunei Sadova al domnului Bîrsanu Alin Mihăiță“.

Inculpat. Condamnat. Reșapat electoral

Numele lui Mihăiță Bîrsanu revine în actualitate acum, sub forma unei propuneri de candidatură, asumate sub semnătură de liderul PNL Dolj, Ștefan Stoica, pentru primăria comunei Sadova, acolo unde vor avea loc alegeri parțiale în data de 27 iunie, în condițiile în care primarul ales în toamna anului trecut a încetat din viață la scurt timp după închiderea urnelor.

Culmea este că, înaintea alegerilor din 2020, același Ștefan Stoica era moralist desăvârșit în comunicatele de presă prin care înfiera formațiuni concurente pentru că promovau candidați a căror problemă era incompatibilitatea pentru aspecte precum deținerea simultană a calității de primar și de membru în consiliul de administrație la o școală din comună sau la un liceu din oraș.

În pragul parțialelor, PNL Dolj s-a recules și a revenit la sentimente mai bune, constatând că nu are, în toată Sadova, un candidat mai bun pentru cel mai important rol din primărie decât pe condamnatul penal din urmă cu 8 luni.

Subit, viața și moartea unui om au ajuns să conteze mai puțin decât un post într-un CA, la o școală, iar PNL nu a mai văzut vreo „contradicție cu prevederile legale“.Sau cu preceptele morale.

Scenariul „scrutin fără sens“

Care ar fi consecința unui scenariu absurd în care condamnatul penal din Sadova se va regăsi, totuși, pe buletinele de vot, la scrutinul din 27 iunie, și, ducând reducerea la absurd și mai departe, chiar ar fi ales?

După toate indiciile pe care le putem desprinde din practica administrativă, Instituția Prefectului – Județul Dolj se va vedea nevoită să emită, pe numele aceluiași Bîrsanu Alin Mihăiță, un nou ordin de constatare a încetării de drept, înainte de termen, a mandatului – de data aceasta, a aceluia de primar.

Codul Administrativ prevede, în mod explicit, încetarea mandatului de primar „de drept, prin condamnarea prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, indiferent de modalitatea de individualizare a executării pedepsei.“ Așadar, din perspectiva legiuitorului, nu mai contează faptul că, pentru fapta penală comisă, Mihăiță Bîrsanu plăteștenu în spatele gratiilor, ci în liberate, pedeapsa fiindu-i suspendată peparcursul unui „termen de încercare“.

Mai mult, PNL Dolj nu poate pleda nici măcar ignoranța în acest caz, pentru că a avut, chiar în 2020, un candidat căruia instanța de judecată i-a interzis candidatura la o altă primărie din județ, exact pentru acest motiv: condamnarea la o pedeapsă cu suspendare.

Pentru cel vizat și pentru PNL, consecințele scenariului absurd care ar conține candidatura, alegerea și apoi înlăturarea administrativă din funcție a condamnatului penal Bîrsanu Alin Mihăiță ar rămâne, probabil, în planul imaginii. Nu și pentru comunitatea din Sadova, care ar fi pusă în scurt timp în fața unui nou scrutin pentru alegerea primarului, al treilea din toamna lui 2020 încoace.

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.