image_pdfimage_print

Facultatea de Teologie din Craiova a participat în această perioadă la un eveniment dedicat cercetării, organizat în cadrul Universităţii din Craiova şi adresat elevilor din liceele incluse în proiect. Cu  prilejul evenimentului intitulat Noaptea Cercetătorilor”, Facultatea de Teologie a prezentat trei cercetări, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Astfel, lect. univ. dr. Gabriela Ştefăniţă şi lect. univ. dr. Gabriela Mardale, din cadrul Departamentului de Artă Sacră, au prezentat un film intitulat Restaurarea între ştiinţă şi artă”, în care se pune accentul pe procesul prin care o icoană este restaurată. Asist. univ. drd. Laura Semenov, din cadrul aceluiaşi Departament, a  prezentat etapele de realizare a unei picturi în videoclipul intitulat Pictură, de la vocaţie la carieră artistică şi întâlnire spirituală”, iar pr. lect. univ. dr. Sorin Bora şi diac. lect. univ. dr. Mihai Ciurea, din cadrul Departamentului de Teologie, au prezentat Elemente inedite în rugăciunea Tatăl nostru”.

Laborator de restaurare icoană, la Craiova

Facultatea noastră deţine în cadrul său mai multe laboratoare de restaurare. Unul dintre ele este Laboratorul de restaurare icoană, iar aici se restaurează bunuri de patrimoniu mobil care fac parte din colecţia Arhiepiscopiei Craiovei. Ele sunt aduse în laboratorul nostru şi beneficiază de operaţiuni de conservare, restaurare, menite să le salveze din starea în care se află în momentul în care vin la noi şi să le fie perpetuată, să le fie mărită existenţa, durata de viaţă pe o perioadă cât mai îndelungată. În momentul în care ele ajung în laborator, fiecare piesă este studiată în amănunt, este cercetată cu aparatura de specialitate din laborator şi este întocmită o documentaţie amplă pentru fiecare piesă în parte, o documentaţie care ne ajută pe noi, restauratorii, să înţelegem cu exactitate atât componenţa ei, atât modul în care a fost realizată, a fost confecţionată, dar mai mult decât atât, pentru a stabili o tehnologie proprie de restaurare, o metodologie exactă care să fie compatibilă cu materialitatea obiectului, cu tehnica sa de execuţie şi să fie proprie ei”, a declarat lect. univ. dr. Gabriela Mardale, din cadrul Departamentului de Artă Sacră.

Lect.univ.dr. Gabriela Mardale a evidenţiat totodată importanţa colaborării cu specialişti biologi şi chimişti în cadrul studiului preliminar al icoanelor, efectuat înainte de procesul propriu-zis de restaurare.

Toate aceste icoane care intră în procesul de restaurare, după studiul preliminar efectuat cu aparatura de specialitate, cu toată interdisciplinaritatea de care beneficiază prin legătura strânsă pe care o avem noi cu specialişti biologi şi chimişti, sunt apoi introduse efectiv în operaţiunile propriu-zise de restaurare. Acest proces de restaurare presupune o consolidare a picturii, o curăţare specifică a sa, o chituire a zonelor unde această pictură s-a pierdut, şi apoi un retuş cromatic, propriu, specific icoanei, pentru ca mai apoi ea să fie vernisată, să fie aplicat un strat protector, care să îi permită apoi expunerea într-un muzeu, într-o colecţie, indiferent de natura sa, că vorbim despre o expoziţie temporară sau despre o expoziţie permanentă”, a adăugat lect. univ. dr. Gabriela Mardale.

Reacţiile care au venit din partea elevilor au fost numeroase, spun reprezentanţii Facultăţii de Teologie, iar un număr semnificativ dintre elevii participanţi s-au arătat interesaţi în mod deosebit de cercetarea care se face în cadrul unităţii de învăţământ teologic universitar, din Craiova. Toate prezentările s-au bucurat de numeroase aprecieri, pentru că, de data aceasta, evenimentul s-a desfăşurat exclusiv online, iar participanţii nu s-au întâlnit faţă în faţă cu cercetătorii, dar au putut să vadă filmuleţe realizate. În cazul nostru, acestea au fost realizate în Paraclisul Facultăţii, în sălile de curs şi în laboratoarele de specialitate de la Facultatea de Teologie din Craiova. În ceea ce priveşte prezentarea elementelor inedite în rugăciunea «Tatăl nostru», pe care am realizat-o împreună cu părintele profesor Mihai Ciurea, aceasta a fost una în care se prezintă principalele repere ale cercetării rugăciunii «Tatăl nostru» în teologia românească. Participanţii au putut să afle numiri ale rugăciunii «Tatăl nostru» de-a lungul timpului în manuscrise, să afle diferite variante ale rugăciunii «Tatăl nostru» şi, desigur, care sunt sensurile corecte ale rugăciunii «Tatăl nostru»”, a precizat pr. lect. univ. dr. Sorin Bora.

Întreaga manifestare a avut ca public ţintă elevii de liceu înscrişi în proiect. Fiecare elev de liceu a avut la dispoziţie întreaga listă de filmuleţe ale Universităţii din Craiova, pe care a avut posibilitatea să le vizualizeze şi astfel să afle amănunte din culisele cercetării Universităţii din Craiova. Coordonatorul principal al acestei activităţi din partea Facultăţii de Teologie a fost Părintele Decan prof. univ. dr. Nicolae Răzvan Stan.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.