image_pdfimage_print

Deputatul PSD Alina Tănăsescu a criticat decizia pemierului desemnat de a nu veni cu alte propuneri în locul miniştrilor care au primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. „Cu o atitudine de vătaf, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a declarat, după cele două zile de audieri, că nu va veni cu alte propuneri de miniştri pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Finanţelor Publice, după ce candidaţii propuşi au primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate. Ar fi o premieră pentru România ca un premier desemnat să vină în faţa Parlamentului cu nişte propuneri de miniştri care nu au reuşit să convingă deputaţii şi senatorii că merită să conducă anumite ministere. Consider, de asemenea, că decizia liderului PNL este o jignire faţă de Parlament şi rolul acestuia, chiar dacă avizul comisiilor de specialitate este consultativ. În ciuda animozităţilor politice inerente, niciun alt premier desemnat nu a călcat în picioare acest proces democratic, menţinând pe lista propunerilor de miniştri persoane care au primit aviz negativ. De-a lungul anilor au existat propuneri de miniştri avizate negativ şi în cazul Guvernelor Boc ori Dacian Cioloş, dar aceştia au fost mai apoi înlocuiţi, aşa cum era normal. Iată însă că Guvernul Orban dovedeşte, încă dinainte să ajungă la votul de învestitură, un uriaş dispreţ faţă de români“, a declarat parlamentarul doljean.

Alina Tănăsescu spune însă că atitudinea lui Ludovic Orban este explicabilă având în vedere că şeful acestuia de la Cotroceni a dovedit în nenumărate rânduri că nu ţine cont de legile şi instituţiile ţării. „Dacă Guvernul Orban desconsideră instituţiile statului încă dinainte să fie învestit, presupunând că acest scenariu sumbru pentru români s-ar materializa, oare cât respect va arăta după ce se va vedea cazat la Palatul Victoria? Poate că n-ar trebui însă să ne mire acest tip de a face politică al preşedintelui PNL când şeful său de la Cotroceni, Klaus Iohannis, este deja „o somitate“ în acest domeniu! Pentru că, să nu uităm, preşedintele României a încălcat sistematic, în cei cinci ani de mandat, Constituţia României, fiind sancţionat în dese rânduri de Curtea Constituţională. Cu aşa şef, ce pretenţii să ai de la subalterni săi?“, a mai spus deputatul PSD de Dolj.

Miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi, marţi şi miercuri, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Este vorba despre Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protectţei Sociale. La finalul audierilor, reprezentanţii PSD i-au cerut premierului desemnat, Ludovic Orban, să îi înlocuiască de urgenţă pe miniştrii propuşi care au primit avize negative din partea comisiilor de specialitate, însă acesta a refuzat categoric.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.