image_pdfimage_print

Centrul de Recuperare Sf. Nectarie Craiova împreună cu Asociația Med San  organizează, în aceste zile, la Craiova, cu ocazia Săptămânii Europene a Mobilității, un eveniment special dedicat promovării activităților fizice în rândul pacienților oncologici, având ca scop îmbunătățirea calității vieții acestora.

Evenimentul are loc, în perioada 13-15 septembrie 2024, și reunește specialiști din domeniul sănătății publice, oncologiei medicale, radioterapiei, nutriției oncologice, kinetoterapiei, psihologiei, dar și pacienți și familiile acestora.

Beneficiarii acestui proiect sunt aproximativ 80 de persoane, pacienți oncologici din comunitate, indiferent de stadiul bolii, care sunt capabili să participe la activități fizice ușoare, și familiile acestora, care vor primi informații și suport pentru a-i ajuta pe cei dragi să adopte un stil de viață activ.

„Trebuie să le oferim pacienților oncologici suportul de care au nevoie, fie că vorbim de recuperare fizică, sprijin psihologic, consiliere nutrițională sau programe de activitate fizică  adaptate. Împreună cu Asociația Med San, în ultimii doi ani de zile, am dezvoltat diverse programe, care să susțină calitatea vieții pacienților oncologici atât pe parcursul tratamentelor, cât și pe posttratament. Este vorba despre mai multe programe: Consilierea psihologică și susținerea emoțională a pacientului oncologic și a familiilor acestora. Este vorba despre grupurile de suport, de suținerea nutrițională pe care o facem personalizat privind alimentația sănătoasă pentru a sprijini pacienții oncologici în timpul tratamentului și în procesul de recuperare. Avem clasele de mișcare, adică exercițiile fizice adaptate pentru pacienții oncologici, concepute  pentru a le menține mobilitatea și a crește rezistența fizică. Avem clinicile de drenaj limfatic pentru a preveni efectele postchirurgicale la pacientele, în general cu cancer la glandele mamare, clase de recuperare postmastetomie, clase de recuperare și creșterea capacității respiratorii destinate pacienților cu cancer bronho-pulmonar și în general tuturor pacienților oncologici, clase de recuperare postintervenții chirurgicale, kinetoterapie pentru diverse afecțiuni”, a spus Ramona Schenker, psiholog în cadrul Centrului de Oncologie Sfântul Nectarie din Craiova.

Evenimentul are ca obiect principal conștientizarea, educarea și sensibilizarea  pacienților oncologici cu privire la beneficiile activității fizice regulate, nu doar ca mijloc de prevenire a recidivei bolii, ci ca modalitate de gestionare a simptomelor și îmbunătățire a stării generale de bine.

“Este foarte important să îmbunătățim această nevoie de comunicare între profesioniști și pacienți pentru că din păcate în țara noastră încă suferim din păcate din acest punct de vedere. De aceea consider că este foarte important ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți oameni, pacienți. Centrul de Oncologie Sfântul Nectarie a plecat la drum cu o platformă medicală, care oferea pacienților atât spitalul de zi oncologie medicală, cât și servicii de internare continuă în specialitatea de oncologie medicală, servicii management urgențe și alte lucruri care țin de specialitatea de oncologie medicală și foarte important, a apărut cea de-a doua specialitate, care oferă servicii de îngrijire specifică pacienților oncologici, respectiv radioterapia”, a spus Michael Schenker.

Evenimentul promovează interacțiunea și sprijinul reciproc între pacienți, creând un spațiu sigur unde aceștia își pot împărtăși experiențele personale și pot primi încurajare pentru a menține uns tild e viață activ.

Această inițiativă subliniază importanța unei abordări holistice în tratamentul cancerului, unde activitatea fizică joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții pacienților.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.