image_pdfimage_print

În perioada 20 – 24 iunie 2024Cluster BIO Oltenia, în parteneriat cu ADR Sud Vest Oltenia,   Consiliile Județene Dolj, Gorj și Vâlcea, Camera de Comert si Industrie Dolj și Rotary Club Craiovavor organiza Festivalul cultural  Dealul Muierii, Ediția a III a,în vederea creării Brandului  regional  Dealul Muierii și infiintării OMD local Dealul Muierii, cu implicareacelor 21 de comune din cele 3 județe: Goiești, Brădești, Melinești, Fărcaș, Tălpaș, Dănciulești, Stejari, Logrești, Bustuchin, Roșia de Amaradia, Alimpești, Bumbești Pițic, Baia de Fier, Polovragi, Vaideeni, Alunu, Mateești, Grădiștea, Livezi, Zătreni si Ghioroiu.

Deschiderea evenimentului va avea loc joi 20 iunie ora 13.00 la Căminul Cultural din comuna Polovragiunde, alături de primarii comunelor din Dealul Muierii, vor fi  prezențidl. Alexandru Stănescu, Directorul General al ADR Sud Vest Oltenia, președintii celor 3 Consilii Județene precum si reprezentanți ai culturii și turismului din Gorj, Dolj si Valcea.

Închiderea Festivalului va avea loc luni 24 iunie ora 14.00 la Primaria comunei Goiești, județul Dolj, după 4 zile de mers  pe Deal.

Tematica festivalului: Fetele, considerate razboiniceledin satele de-a lungul Dealului Muierii,vor pune pe fuga turcii aflatiintr-o Garnizoană la Cetatea dacica de la Grădișteași vor elibera zona ocupată de turci.

Brandul Dealul Muieriipune în valoare o legendă din trecut, undeva la începutul secolului XVIII, când femeile care, de teama turcilor, stăteau ascunse de cateva luni, împreuna cu copiii si bătrânii, in Peșterile din Polovragi,  Peștera Muierii și Peștera Frumoasa din Vaideeni. După un timp, acestea rămăseseră fără hrană, începuseră să se îmbolnavească astfel că au decis săîi ia la goană pe turcii stabiliți în Garnizoane la Alunu și la Găadiștea, pe locul unor cetăți dacice.

Legenda va fi pusăîn scenăîn perioada 20 – 24 iunie și va reprezenta plecarea femeilor din cele trei peșteri și izgonirea turcilor aflați în zona Cetății dacice de laGradiștea.

Fetele vor pleca în dimineața zilei de 21 iunie din cele 3 Peșteri și se vorintalni pe Dealul Muierii în satul Sârbești, comuna Alimpești, într-o zona pitorească situată pe Deal, se vor opri la toate obiectivele de pe deal – Satul răsturnat, Castelul Vrajitoarelor, Ferma de struți a lui nea Marcel, Conacul lui tăticu, Ferma porumbelul, Moara de pe Olteț, Cula turcului, Ușile lui Traian,Cetatea Dacică de la Grădisșea, etc – și vor ajunge în ziua de 24 iunie în satul Gruița, comuna Goiesti, județul Dolj. Vor pune in valoare scena cu goana turcilor sâmbată 22 iunie ora 15.00 pe locul Cetății Dacice de la Grădiștea.

Vor fi opriri si vor avea loc seri culturale tematice, cu foc de tabărăși punerea în valoare a tradițiilor locale în comuna Roșia de Amaradia 21 iunie, Bustuchin 22 iunie, Dănciulesti 23 iunie si Goiești 24 iunie.

Pe Deal, primarii comunelor aflate în stânga și dreapta Dealului,împreună cu vârstnicii și copii satelor, cu profesori, preoți  și oameni de cultură ai locului,vor primi fetele cu pâine și sare si vor fi promovate standuri cu produsele locale tradțtionale, gastronomia locală, precum și tradițiile locului.

Prin realizarea Festivalulului, pe parcursul acestor 5 zile, vor fi puse in valoare poveștile locului:

  • Istoria celor trei peșteri de unde vor pleca fetele;
  • Comorile găsite de-a lungul timpului în stangași dreapta Dealului Muierii.
  • Coborarea oilor de la munte la campie când ciobanii făceau de fiecare dată un popas de câteva zile la hotarul celor trei județe. Tot pe traseu în zona Livezi – satul Mecea din Zătreni, câțiva săteni săpau gropi pe traseul oilor, aceștia le adunau dupa trecerea acestora și se hraneau cu ele.
  • Cula turcului, locul La Țeapă, Ușile lui Traian, Târgul de vite de peste 200 de ani, crucile de piatră de cateva sute de ani, cișmele și fântâni din trecut, etc, locuri care prezinta un Deal încărcat de istorie, fiind și Drumul Dacilor de la Sucidava la Sarmisegetuza. Dealul Muierii cu o lungime de 104 km, este cel mai lung Deal din Romania,  cu o înaltime de peste 500 metri în Roșia de Amaradia , este străbătut de 12 drumuri  naționale,  județene si comunale și 240 de poteci.
  • Promovarea obiectivelor turistice locale: Castelul Vrăjitoarelor, Satul răsturnat, Pădurea colorată, Conacul lu taticu, Struțaria lui nea Marcel, satele părăsite Mecea și  Dealul Mare, Ferma Porumbelul, Mănăstirea de la Baza Cetății Grădiștea, Biserica din satul Cruci, etc

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.