“Cîțu dezinformează privind așa-zisa creștere a puterii de cumpărare, bazată pe raportările viciate ale INS. Românii nu o duc mai bine și nici nu au cum să o ducă mai bine având în vedere înghețările de venituri și creșterea explozivă a prețurilor la alimente, carburanți și energie.
Chiar INS recunoaște că datele raportate au un grad scăzut de fiabilitate, din cauza perioadei de carantină de anul trecut. Faptul că premierul folosește aceste date pentru a se împăuna cu un fals succes al guvernării reprezintă o tentativă ticăloasă de manipulare a cetățenilor.
În datele raportate de INS privind evoluția câștigului salarial din luna aprilie 2021 apar creșteri spectaculoase în mai multe domenii afectate de pandemie .
hoteluri și restaurante +35%,
industria mobilei +42%,
industria auto +43%,
fabricarea cauciucului și maselor plastice +33%,
prelucrarea și finisarea pieilor +37%,
silvicultură și pescuit +39%.
În realitate, după cum admite chiar INS în comunicatul său, aceste creșteri spectaculoase rezultă din faptul că s-au comparat salariile plătite în aprilie 2019 cu indemnizațiile de șomaj tehnic din timpul carantinei de anul trecut. Având în vedere că aceste indemnizații reprezentau 75% din salariul de bază (fără sporuri și bonusuri) se creează aparența unei false creșteri spectaculoase a salariilor.
Practic INS compară „mere cu pere”, mai ales că indemnizațiile de șomaj tehnic nu intră în categoria veniturilor salariale.
De altfel, INS recunoaște în comunicatul său că datele au un grad de precizie scăzut: „în contextul situației cauzate de pandemia COVID-19, datele statistice infra-anuale, operative, pot prezenta un grad de fiabilitate, acurateţe, completitudine şi comparabilitate mai redus”.
Faptul că premierul se împăunează cu un fals succes de guvernare, știind bine că datele nu reflectă realitatea economică, reprezintă o tentativă ticăloasă de manipulare și o atitudine ofensatoare la adresa cetățenilor care deja resimt din greu creșterile explozive la prețurilor din ultimele 5 luni, raportate tot de INS:
Cartofi +14%
Legume + 10%
Fructe +12%
Ulei comestibil +8%
Energie electrică +18%
Combustibili +8%”, a spus europarlamentarul Claudiu Manda.