image_pdfimage_print

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Administrativ, faptul că au fost emise ordinele de începere a lucrărilor de modernizare pentru ambele tronsoane ale drumului județean 552 Craiova – Cetate, investiție realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de aproape 50 de milioane de euro.

„Astăzi marcăm începutul efectiv al unui proiect pe care ni l-am dorit foarte mult, un proiect care a fost deosebit de solicitat și la care s-a muncit ani întregi. Pentru a avea o viziune de ansamblu asupra dimensiunilor acestui demers, să amintim faptul că doar cererea de finanțare a avut 3.600 de pagini, iar contractele și anexele acestora au numărat peste 4.000 de pagini.

A fost un efort extraordinar și, chiar dacă au existat momente în care lumea nu mai credea că această investiție va putea fi realizată, noi nu am abandonat niciodată proiectul, pentru că, așa cum am mai spus, convingerea noastră este că tot ceea ce am început trebuie să fie finalizat.

S-a întâmplat ca acest demers să fie unul dintre cele mai dificile și pentru că, la un moment dat, am fost puși în situația de a decide dacă mai avem posibilitatea să îl ducem la bun sfârșit. Aceasta a fost în contextul în care s-a constatat că, de la 37 de milioane de euro – suma la care fuseseră inițial estimate lucrările –, s-a ajuns, în urma unei reevaluări, la aproape 50 de milioane de euro. Diferența aceasta nu putea fi acoperită nici din fonduri ale Guvernului României, nici din finanțări europene, fiind astfel necesar să contractăm un împrumut de 14 milioane de euro.

Ne-am dorit să modernizăm acest drum pentru că este unul dintre cele mai lungi din cele 46 pe care le deținem în rețeaua județeană de infrastructură rutieră și pentru că deservește un bazin foarte mare, cu peste 350.000 de locuitori. Trebuie cunoscută și contribuția pe care și-a adus-o la reușita acestui proiect domnul Claudiu Manda, care la vremea inițierii demersului era parlamentar ales în acest colegiu și care a insistat în permanență ca investiția să se materializeze. De asemenea, mulțumirile noastre se îndreaptă către conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia și în mod special către doamna director Marilena Bogheanu, care ne-a oferit întreg sprijinul necesar“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a subliniat faptul că economia județului este alimentată, în această perioadă, cu o sumă considerabilă, datorită investițiilor în reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri derulate de Consiliul Județean.

„Vreau să felicit echipa CJ Dolj pentru faptul că am ajuns astăzi în acest punct în care putem anunța demararea lucrărilor la cele două tronsoane ale DJ 552 Craiova – Cetate. Vorbim, fără îndoială, despre cel mai important proiect de infrastructură rutieră al instituției noastre, deoarece are și valoarea cea mai mare, iar acest drum, în lungime de peste 67 de kilometri, traversează 7 comune. Din acest punct de vedere, dorim să le mulțumim primarilor, care au fost foarte receptivi și deschiși colaborării, pentru a duce la bun sfârșit demersul.

În egală măsură, cred că modernizarea DJ 552 constituie proiectul cu cele mai multe elemente novatoare și cu cel mai mare grad de complexitate: cu sisteme fotovoltaice care alimentează ledurile indicatoarelor rutiere, piste pentru biciclete care se întind pe zeci de kilometri, stații de autobuz și parcări, cu cel mai mare număr de poduri și podețe – aproximativ 40, incluzând podul peste râul Jiu, la ieșirea din Craiova.

Dacă adăugăm acestui demers celelalte investiții pe care le derulăm doar în domeniul infrastructurii rutiere, precum drumul Giurgița – Plenița – limita județului Mehedinți sau drumul Segarcea – Valea Stanciului, ajungem la o sumă cumulată care depășește cu mult 100 de milioane de euro, bani care intră în economia județului nostru“, a menționat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.

La conferința de presă organizată marți au mai participat vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică, primari ai comunelor care beneficiază de implementarea proiectului, precum și reprezentanți ai firmelor constructoare.

Lucrările de modernizare a primului tronson al DJ 552 Craiova – Cetate (cuprins între km 4+200 și km 31+850) vor fi realizate de asocierea formată din SC Domarcons SRL și SC Erpia SA, contractul fiind atribuit la o valoare de 99.988.882,75 lei, inclusiv TVA.

Cel de-al doilea tronson (cuprins între km 31+850 și km 71+771) va fi modernizat de asocierea Strade Bauunternehmung SRL – SC Condor Păduraru SRL – Hydrostroy AD, care și-a adjudecat contractul cu o ofertă de 99.382.303,21 lei, inclusiv TVA.

Termenul prevăzut pentru realizarea lucrărilor este de 14 luni, în ambele cazuri.

Proiectul ,,Modernizarea DJ 552 Craiova – Mofleni – Bucovăț – Terpezița – Sălcuța – Vîrtop – Caraula – Cetate, km 4+200 – 71+771“, finanțat în cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, are o valoare totală de 234.692.016,98 lei (echivalentul a 49,6 milioane de euro).

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.