image_pdfimage_print

Filarmonica „Oltenia“ Craiova în colaborare cu Sinfonnietta Vidin finalizează proiectul  „Călătorind pe note muzicale – popularizarea moştenirii naturale şi a patrimoniului cultural al regiunii transfrontaliere“, proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, Axa prioritară 2 – O regiune verde,  Obiectivul specific 2.1 Îmbunătăţirea utilizării durabile a patrimoniului natural, resurselor şi patrimoniului cultural, cod ROBG-578.

Bugetul proiectului pentru partea română este de 58592,33 euro, iar contribuția generala acordată de Uniunea Europeană este de 179.350, 42 euro.

Obiectivul general al proiectului l-a constituit sporirea atractivității turistice a regiunii și promovarea frumuseții naturale și a valorilor culturale locale, prin utilizarea industriilor creative moderne și crearea unui eveniment cultural inovator.

Implementarea proiectului a fost realizată pe o durată de 12 luni, începând cu data de 13.11.2018, iar locul de implementare al proiectului este Craiova, Strada Unirii, nr. 16, sediul Filarmonicii „Oltenia“.

Elaborarea unei strategii comune pentru promovarea culturii muzicale și dezvoltarea turismului muzical, în regiunea transfrontalieră, a evidențiat noi oportunități și a adus un plus de valoare potențialului de dezvoltare al turismului din regiune. Accentul asupra industriilor creative moderne a contribuit la atragerea unui grup de potențiali turiști, care nu a fost acoperit până acum. Filarmonica „Oltenia“ Craiova și Sinfonietta – Vidin au colaborat pentru prima dată în cadrul acestui proiect. Implementarea proiectului a creat un produs cultural și turistic unic pe care orchestrele de pe ambele părți nu le-ar fi putut crea singure.

          A fost organizat un eveniment cultural – un festival de muzică, a fost înființată o orchestră bulgaro-română, formată din 52 de muzicieni: 26 de reprezentanți ai Filarmonicii „Oltenia“ Craiova și 26 de reprezentanți ai Sinfonnieta – Vidin (Bulgaria). Muzicienii au avut repetiții comune timp de 5 zile. Durata totală a Festivalului a fost de 4 zile, dintre care două au avut loc în orașul Craiova și două în orașul Vidin. Concertele au avut loc în locații neconvenționale – Teatrul de vară din Parcul Romanescu – Craiova, respectiv Cetatea Baba Vida și Galeria de Artă – Vidin. Celălalt produs care a fost creat în cadrul proiectului este „Ghidul muzical“. Regiunea transfrontalieră are un sistem unic de frumusețe naturală și patrimoniu cultural. Ideea este de a arăta și populariza acest sistem prin combinarea talentului muzicienilor din orchestra bulgaro-românească, a posibilităților oferite de muzică și a metodelor moderne de promovare. A fost realizat un film de 30 de minute, care arată locații unice din regiune în care ansambluri muzicale pot susţine concerte simfonice. Filmul este o călătorie muzicală care prezintă și promovează frumusețea naturală și culturală a regiunii. Proiectul are un impact direct asupra regiunii transfrontaliere, îndeplinind toate cele patru criterii de cooperare: dezvoltarea comună, implementare comună, management comun şi finanţare comună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.