image_pdfimage_print

Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a anunțat, miercuri, faptul că au fost obținute primele 53 de autorizații de construire necesare pentru amenajarea platformelor pe care vor fi instalate containerele îngropate destinate colectării deșeurilor în municipiul Craiova, investiție realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de aproape 54 de milioane de euro.

„Ne bucurăm să putem spune că ne aflăm cu un pas mai aproape de realizarea acestei componente esențiale a Sistemului de management integrat al deșeurilor (SMID), una dintre cele mai ample și ambițioase inițiative asumate vreodată de Consiliul Județean, cu beneficii semnificative pentru toți doljenii.

În egală măsură, trebuie precizat faptul că vorbim și despre cel mai complex contract implementat prin acest proiect, de altfel ultimul aflat în derulare din cele șapte semnate în cadrul SMID, aspect care s-a reflectat și în provocările pe care se impune să le depășim în implementarea sa, inclusiv în ceea ce privește definitivarea documentației necesare pentru lansarea în lucru.

Demersul, pe care dorim să-l finalizăm până la sfârșitul anului viitor, este, fără îndoială, unul extrem de laborios, dacă ne gândim doar la faptul că în municipiul Craiova vor fi amenajate aproape 440 de platforme pentru instalarea containerelor îngropate, iar fiecare dintre acestea a trebuit să fie tratată în mod individual, în funcție de specificul amplasării sale, și fiecare a necesitat obținerea unui număr de 17 avize de la instituțiile și entitățile responsabile. Primele 53 de autorizații de construire, din cele 78 pe care le-am solicitat, se află acum în posesia noastră, fiind create premisele pentru ca, în cel mai scurt timp, să fie emis ordinul de începere, iar constructorul să poată aborda acest prim front de lucru.

Consiliul Județean se află deja în proprietatea celor 15 autospeciale, pe care le-a achiziționat prin contract, utilaje care vor fi folosite pentru ridicarea și transportarea deșeurilor, inclusiv curățarea containerelor. Vreau să scot în evidență faptul că am încheiat deja contracte cu Distribuție Energie Oltenia SA și Compania de Apă «Oltenia» pentru a devia rețelele de utilitate publică în cazul platformelor care urmează a fi amenajate, documente absolut necesare pentru obținerea autorizațiilor de construire.

Toate aceste eforturi considerabile sunt pe deplin justificate prin prisma rezultatelor, pentru că utilizarea noului sistem de colectare a deșeurilor va contribui în mod decisiv la creșterea gradului de salubritate și, în definitiv, de sănătate publică, dar și la asigurarea cadrului optim pentru recuperarea și valorificarea materialelor reciclabile.

Doresc să reiterez faptul că realizarea acestei investiții reprezintă o prioritate pe agenda Consiliului Județean Dolj, astfel că, alături de Primăria Municipiului Craiova, rămânem ferm implicați în identificarea celor mai eficiente soluții pentru ca ea să poată fi pusă în operă în bune condiții și într-un timp cât mai scurt“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Lucrările pentru amenajarea celor 438 de platforme destinate amplasării containerelor îngropate în municipiul Craiova se derulează în cadrul unui contract cu valoarea totală de aproximativ 7,5 milioane de euro, încheiat între Consiliul Județean Dolj și S.C. European Waste Technology S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. European Waste Technology S.R.L. – Nord Engineering S.R.L., contract în care mai sunt incluse procurarea și montarea a 729 de containere cu capacitatea de 5 metri cubi și a 30 de containere de 3 metri cubi, precum și furnizarea a 15 utilaje specifice.

Investiția constituie o componentă a proiectului cu finanțare europeană „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, care a mai vizat achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea, precum și construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deșeurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.