În cadrul implementării contractului de finanțare nerambursabilă pentru proiectul „Modernizarea rețelelor de distribuție a energiei termice la consumatorii finali din municipiul Craiova – Faza I”, cod SMIS 319181, finanțat prin Schema de ajutor de stat privind sprijinirea modernizării/reabilitării rețelei inteligente de termoficare din Fondul de Modernizare – Program-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare, SC Termo Urban Craiova SRL și Primăria Municipiului Craiova anunță semnarea acordului contractual pentru Servicii de proiectare, asistență tehnică din partea proiectantului și execuție lucrări aferente proiectului, încheiat cu SC Construcții Erbașu SA, cu sediul în București, strada Nicolae G Caramfil, nr.72, Parter, ap1(camerele 2 și 4) ap.2 Bloc XXII A, Sector 1 tel/fax 021.232.35.45./021.232.25.05 înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J1991002205407, Cod Unic de Înregistrare 430008, E-mail:secretariat@erbasu.ro.
Beneficiarul convine cu Antreprenorul să plătească pentru proiectarea, execuția şi finalizarea lucrărilor și remedierea oricăror eventuale defecțiuni ale lucrărilor suma de 127.435.388,21 lei fără TVA, reprezentând prețul contractului la termenele şi conform modalităților stipulate în Contract.
Durata de Execuție este de:
- 4 luni – Perioada de Proiectare care include aprobarea de către Beneficiar a Proiectului Tehnic și a Detaliilor de Execuție
- 12 luni – Perioada de Execuție care începe de la momentul finalizării perioadei de proiectare
Localizarea proiectului este la nivelul municipiul Craiova, urmând a fi modernizate rețelele de distribuție aferente următoarelor 13 puncte termice:
- PT 1 Valea Roșie
- PT 2 Valea Roșie
- PT 3 Valea Roșie
- PT 4 Valea Roșie
- PT 6 Valea Roșie
- PT 7 Valea Roșie
- PT Sărari
- PT 1 Sărari
- PT 2 Sărari
- PT 3 Obor Spania
- PT 6 Calea București
- PT 1 Brazda lui Novac
- PT 2 Brazda lui Novac
Activitățile principale includ:
- Înlocuirea integrală a rețelelor existente în soluția clasică de rețele termice în canale termice existente, utilizând conducte din oțel, izolate cu vată minerală protejată hidrofug cu carton bituminat și înlocuirea conductelor de alimentare cu apă caldă de consum și recirculare utilizând conducte din oțel zincat izolate. Rețelele termice nou proiectate vor fi realizate din conducte de oțel preizolate cu spumă de poliuretan și manta de protecție din țeavă PEHD. Pentru conducte de apă caldă pentru consum menajer vor fi utilizate țevi din oțel zincate.
- Prevederea echipamentelor de monitorizare a integrității conductelor ce formează ansamblul rețelelor termice pentru furnizare energie termică pentru încălzire și pentru furnizare apă caldă pentru consum menajer.
- Instalarea de contoare de energie termica cu achiziție de date (citire) de la distanță și/sau în sistem radio la toate scările de bloc. Contoarele vor fi amplasate pe conductele de branșament și vor fi prevăzute atât pentru măsurarea și înregistrarea cantității de energie termică furnizată, cât și pentru măsurarea și înregistrarea cantității de apă caldă pentru consum menajer. Contoarele vor fi echipate cu toate accesoriile necesare pentru o măsurare corectă a debitelor (conform specificațiilor producătorului) și pentru transmisia datelor la distanță. Este de preferat sistemul M-bus, cu cablu transmisie date, astfel încât citirea consumurilor să poată fi transmis direct în punctele termice, fără a necesita personal de deservire care să ajungă lângă contoare (sistemul de transmisie radio sau WI-FI transmite datele până la maxim 100 m).
- Instalarea de sisteme de echilibrare hidraulică la fiecare branșament (prin robinete de presiune diferențială).
Indicatorii proiectului:
- 23 km Lungime rețelei termice inteligente de termoficare modernizate/reabilitate (rețele de distribuție)
- 571 contoare inteligente achiziționate/montate
- 340 imobile deservite de Sisteme de Management Energetic (măsurare, control şi automatizare a SACET)
„Astăzi, Termo Urban, compania municipală care livrează agent termic către populație, a semnat contractul de execuție pentru modernizarea rețelei de distribuție a energiei termice pentru consumatorii finali din Craiova – Faza I. Este vorba despre înlocuirea a 22,23 km de rețele, aferente a 13 puncte termice din municipiu.Întreaga rețea va fi schimbată, fiind înlocuită de una nouă, din țeavă preizolată, având ca efect reducerea pierderilor.Finanțat din fonduri europene, proiectul este desfășurat prin Ministerul Energiei, iar valoarea proiectului este de aproximativ 200 de milioane lei”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.