Ieri, la Craiova, a avut loc o amplă sărbătoare dedicată Zilei Naționale Constantin Brâncuși, prilejuită de aniversarea a 149 de ani de la nașterea marelui sculptor român. Evenimentele organizate de către Consiliul Județean Dolj au captivat publicul, punând accent pe viața, crezul artistic și moștenirea culturală lăsată de Brâncuși.
Spectacolul „Șurubul de teasc”
Unul dintre momentele centrale ale zilei a fost spectacolul „Șurubul de teasc”, desfășurat într-un decor ce sugerează atmosfera atelierului lui Constantin Brâncuși din strada L’Impasse Ronsin, nr. 11, Montparnasse, Paris. Decorul autentic și interpretarea actorilor au oferit publicului o incursiune emoționantă în lumea marelui sculptor.
Autorii spectacolului au selectat cu grijă citate și fragmente autobiografice din viața lui Brâncuși, pe care le-au integrat în scenarii imaginare de dialog cu personaje precum Maria Tănase și un alter ego al artistului. De asemenea, un moment inedit a fost dialogul cu Nicolae Titulescu, extras de Nicolae Coande din volumul semnat de Vintilă Russu-Șirianu.
Universul sonor al spectacolului a fost realizat de compozitorul Gabriel Basarbescu, care a selecționat lucrări originale special pentru acest eveniment. Actorul Corneliu Jipa, de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgoviște, a oferit o interpretare memorabilă a lui Brâncuși, asemănarea sa fizică și vocală cu sculptorul fiind remarcabilă. Alături de el, actrița Oana Marcu a interpretat rolul Mariei Tănase, iar actorul Laurențiu Stratan l-a adus în fața publicului pe Nicolae Titulescu.
Concertul extraordinar „Pasărea Măiastră”
Un alt punct de atracție al zilei a fost concertul extraordinar „Pasărea Măiastră”, organizat de Consiliul Județean Dolj și Filarmonica Oltenia, în Sala Mare a Teatrului Național „Marin Sorescu”. Evenimentul a omagiat geniul lui Constantin Brâncuși printr-un spectacol muzical de excepție.
Pe scenă au evoluat soprana Irina Baianț și violoncelistul Adrian Naidin, acompaniați de orchestra simfonică a Filarmonicii Oltenia, sub bagheta dirijorului Eduard Dabrowski. Regia spectacolului a fost semnată de Laurențiu Tudor, iar repertoriul a fost inspirat din creațiile Mariei Tănase, artista care l-a fermecat pe Brâncuși. Publicul a fost transportat într-o atmosferă deosebită, rememorând emoțiile și inspirația oferite de muzica tradițională românească.
Accesul la eveniment s-a făcut pe bază de invitații, iar sala a fost plină, semn al interesului crescut pentru celebrarea memoriei lui Brâncuși.
Ziua Națională Constantin Brâncuși a fost marcată la Craiova printr-o serie de evenimente cultural-artistice care au readus în atenția publicului opera și personalitatea unuia dintre cei mai mari sculptori ai lumii. Moștenirea lui Brâncuși continuă să inspire și să unească sufletele iubitorilor de artă din întreaga lume.