image_pdfimage_print

“O nouă inițiativă marca PSD susține tinerii fermieri cu finanțare pentru tehnologie modernă, de înalt randament – irigare prin picurare, independentă energetic.

Sunt 40 de milioane de euro alocați, de care pot beneficia 5000 de tineri fermieri. Ministrul Agriculturii a lansat programul pilot corespunzător la Bechet, în județul Dolj

În esență este vorba de culturi de câte un hectar de legume și cartofi a cărei irigație va fi asigurată prin picurare, întreg sistemul fiind autonom energetic, respectiv alimentat cu energie obținută de la panouri solare.

Tinerii fermieri vor fi susținuți să achiziționeze un kit modular de irigații prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare, o instalație de irigare prin picurare, și comandă electronică pentru administrare automată, cu cantități mici de apă distribuite uniform. Se mai adaugă și un container cu temperatură constantă pentru depozitarea producției

Valoarea unui astfel de kit este de 10.000 de euro, din care 85% este asigurat de stat, prin acest program, restul este contribuția fermierului.  Prin acest program vor fi înființate 5.000 module a câte un ha cultivat cu legume sau cartofi. La o producție medie de 50 de tone pe hectar rezultă 250.000 tone anual de legume și cartofi care vor ajunge în marile magazine si piețe prin intermediul Casei Unirea”, a spus europarlamentarul Claudiu Manda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.