image_pdfimage_print

Un tânăr din comuna doljeană Mârșani și-a dezvoltat o frumoasă afacere din pasiunea pentru căpșune. A învâțat din mers despre cultivarea căpșunilor și a reușit să planteze mii de stoloni. La doar 23 de ani, Bogdan Gugu arată că și tinerii pot reuși în România dacă ai pasiune, ambiție și vrei să câștigi. Acesta a plantat căpșune pe o suprafață de 10.000 metri pătrați și dorește ca pe viitor să se extindă. Un exemplu demn de urmat, Bogdan Gugu câștigă bani frumoși, dar oferă și cumpărătorilor fructe românești , de calitate. Pentru cei care sunt interesați de căpșune proaspete, tânărul fermier poate fi găsit în Târgul Municipal din Craiova.

Reporter: De unde ți-a venit ideea de a planta căpșune?

Bogdan Gugu: Ideea cu plantația de căpsune mi-a venit încă din copilărie unde ne-am hotărât, eu cu tata, să achizitionăm stoloni și să-i plantăm cu mâna noastra în grădina de la țară, pentru a avea fructe proprii. Curând am prins drag de aceștia, udându-i și îngrijindu-i, într-un final dându-mi și fructele mult așteptate. Evident că au fost cele mai bune și dulci, iar bucuria a fost dublă știind că totul mi se datorează mie.

Reporter: Ai mers pe ideea unor fructe sănătoase?

Bogdan Gugu: Desigur, sunt de părere că pe client îl interesează cel mai mult gustul, folosim doar biostimulente și diferite insecticide la nevoie pentru prevenire dăunătorilor și bolilor la căpșun, în rest le lăsăm în voia soarelui. Cum eu îmi doresc să mănânc sănătos, așa aș vrea să ofer și cumpărătorilor, un produs sănătos.

Reporter: Ce costuri sunt pentru cine își dorește să înființeze o plantație de 1000m² de capșune?

Bogdan Gugu: În prima faza se efectuează aratul, frezatul și îmbilomatul locului. Acesta se face la început urmând să se țină 3 ani de zile, ca și costuri ajungând în jur de 500 de lei. În a doua fazaă urmează cumpărarea materialului săditor, respectiv stolonii, prețul acestora variază în funcție de soi și cantitate, iar la o suprafață de 1000m² sunt necesari aproximativ 4000 de plante cu prețul de 1 leu 50 minim per plantă, ajungând la 6000 mii de lei. Ca și materiale necesare ar fii folia de mulcire neagra, benzile de picurare, robineți, racorduri, coloana principală etc, acestea ajungând la 1000 de lei. Pe partea de fertilizare și tratamente ar ajunge la 300 de lei. În concluzie cultura căpșunului este una destul de profitabilă dacă muncești cu pasiune și stii ce nevoi au plantele.

Reporter: Ce suprafață cultivi și ce necesită asta?

Bogdan Gugu: În prezent cultiv căpșune pe o suprafață de un hectar asta însemnând 10.000m² urmând ca pe viitor să mă extind datorită cererii în creștere.

Reporter: Ai putea să ne spui cam cât câștigi din comercializarea căpșunelor?

Bogdan Gugu: Sigur! La un sezon, peste 20.000 de euro.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.