Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește luni, 20 martie 2023, în sala „Academician Dinu C Giurescu”, începând cu ora 13.00, atelierul „Paradigma melosului și ethosului spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini”, atelier care se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei
Activitatea face parte din Proiectul „Paradigma melosului și ethosul spiritualității în Oltenia: nume, chipuri și imagini” și se înscrie în seria activităților derulate la nivel național în Patriarhia Română, în contextul anului omagial al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).
Atelierul, moderat de Prof. Dr. Trușcă Maria și coordonat de Lect. Univ. Dr. Victor Șapcă, Arhid. Prof. Dr. Nicușor Lăzărică și Arhid. Prof. Dr. Cristian Stăiculescu, reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului ce se întinde pe durata întregului an 2023.
Proiectul este desfășurat de către Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova în parteneriat cu Liceul Teologic din Târgu-Jiu, împreună cu alte instituții de cultură și educație: Universitatea din Craiova, Facultatea de Teologie din Craiova, Editura Mitropolia Olteniei, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova, Inspectoratul Școlar Județean Dolj, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Casa Corpului Didactic Dolj, Casa Corpului Didactic Gorj, Institutul de Cercetări Socio-Umane „C.S. Nicolăescu-Plopșor” Craiova, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul de Artă din Craiova, Filarmonica Oltenia din Craiova.
La atelier va participa un grup de 30 de elevi de la cele două școli partenere. Aceștia vor afla date despre evoluția lingvistică a unui manuscris, dar și despre codicologia manuscriselor muzicale. Vor avea posibilitatea să audieze și să interpreteze câteva partituri muzicale alese din manuscrise de secol XIX: „Troparul Învierii” pe glas 1, de Macarie Ieromonahul, „Tatăl nostru” pe glas 5 de Anton Pann și „Doamne strigat-am” pe glas 8, autor anonym.
Activitatea se va încheia cu o expoziție culturală tematică ce va cuprinde manuscrise de secol XIX și XX, precum și o parte din patrimoniul cultural muzical realizat de Editura Mitropolia Olteniei sub arhipăstorirea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu.