Vernisajul va avea loc pe data de 21 noiembrie 2022, ora 18.00 la Palatul A.S.E., picturile fiind expuse până la data de 15 ianuarie 2023.
”Recapitulare de la prima lecție”, la Palatul A.S.E. este prima expoziție personală a Aidei Stuparu. Mult așteptată și absolut necesară, marcând pasiunea Aidei Stuparu pentru pictură și totodată semnalând un parcurs constant de căutări, acest eveniment vizual are o vizibilă tentă de expoziție retrospectivă. Pe simeze sunt prezentate picturi și lucrări de grafică de șevalet, care acoperă prin anii de execuție, circa patru decenii de intensă pasiune pentru artă. Subiectele îndrăgite -în care se combină la modul definitoriu, verva cromatică și gestualitatea vulcanică- sunt preponderent peisajul și natura statică. Aceste două teme fundamentale ale artei dau reperele de construcție și apoi, de citire ale expoziției. ”Recapitulare de la prima lecție” marchează categoric o etapă, sugerând discret, dar temeinic, începutul unei noi perioade, a spus Roxana Păsculescu.
Participări la evenimente de artă
Participări la evenimente de artă – 2013 -participare la Programul National ” Aducem culoare țării ” cu expoziții la Craiova la Casa Traian Demetrescu, Băilești- Casa de Cultură Băilești, la Filiasi- Casa de Cultura Filiași si la Alba Iulia la Muzeul Alba Iulia; -Expoziție de grup organizată de UAP CRAIOVA la Casa Traian Demetrescu; – 2014 – Tabăra organizată de Asociația artiștilor plastici de la Cluj la Mărișel; – Tabăra ” Mișcare sufletească de toamna” organizată de creatorea de modă Ilinca Butucea, finalizată cu vernisajul expoziţiei a Biblioteca Aman din Craiova; – 2015 – Tabăra națională de la Mediaș, vernisajul la Galeria de Artă; – Salonul Național Craiova 2015, expoziție de grup, la Biblioteca Aman din Craiova; – 2016 – Expoziție UAP CRAIOVA ” Valențe estetice” la Casa Traian Demetrescu; – 2018- Tabăra internațională organizată de Elisabeta Art și Asociația Culturală ” Diamant de Maramureș”; – 2021 -Tabăra Națională Dubova Mehedinți, vernisajul la Club Vela; – 2022 – Tabăra organizată de Asociația artiștilor plastici de la Cluj la Rimetea.
Gândurile pictoriței Aida Stuparu despre pasiunea sa de pictură
“Câteva gânduri răsleţe despre pasiunea mea pentru pictură De ce m-am îndrăgostit de pictură? Pentru că a fost singura modalitate prin care am reuşit să mă exprim liber. Acest minunat talent mi-a fost descoperit de timpuriu, de către cunoscutul pictor craiovean Gheorghe Ciuchete, pe atunci profesor la Palatul Copiilor. Ulterior în marea mea dorință de a-mi urma chemarea și de a fi elevă la Liceul de Artă din Craiova, în vacanțele de vară, mergeam frecvent în atelierele şcolii unde era profesor Ștefan Brădiceanu, un profesor și un pictor iubit de multe generații de elevi. Mai târziu, fiind deja studentă la Facultatea de inginerie aeronautică din Craiova, am avut onoarea şi bucuria să-l cunosc și pe regretatul Victor Pârlac, profesor la Școala Populară de Arte din Craiova. Toate aceste întâlniri deosebite, cu oameni speciali mi-au marcat existenţa. Părinții, oameni modești nu au înţeles pasiunea mea pentru pictură, interzicându-mi la vremea respectivă să merg pe drumul artei, considerând că din pictură nu-ţi poţi face o meserie care să îți aducă o siguranță financiară. Cu toate interdicțiile impuse de părinți în acest sens, m-am intersectat cu arta mereu și nerenunţând vreodată la marea mea pasiune. Prin urmare, în momentul în care am devenit independentă financiar, mi-am regândit viaţa, pictura ocupând un loc important în existenţa mea; în plus, în perioada maturităţii depline am avut şansa de a întâlni câțiva oameni speciali care, crezând în talentul meu nativ, mi-au dat curajul să perseverez în pictură. Lor le mulţumesc şi pe această cale; încurajările lor m-au adus astăzi, aici”, a spus pictorița Aida Stuparu.
“Prima expoziție personală de pictură semnată de Aida Stuparu este un succes real, un pas decisiv pe calea ce duce sigur spre notorietate. Veți descoperi, cu bucurie reală, o selecție impresionantă de 80 de tablouri ce pun în valoare o personalitate bine conturată în plan artistic. Îi dorim din suflet succesul pe care îl merită cu prisosință”, a spus Aristotel Bunescu.