image_pdfimage_print

𝗟𝗮 𝗯𝗮𝘇𝗮 𝗽𝗮𝗰𝗵𝗲𝘁𝘂𝗹𝘂𝗶 ”𝗦𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗥𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗶𝗮 𝟮” 𝗮 𝘀𝘁𝗮𝘁 𝗶𝗱𝗲𝗲𝗮 𝗱𝗲 𝗮 𝗳𝗮𝗰𝗲 𝗼 𝗱𝗶𝘀𝘁𝗿𝗶𝗯𝘂𝘁̦𝗶𝗲 𝗷𝘂𝘀𝘁𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗲𝗰𝗵𝗶𝘁𝗮𝗯𝗶𝗹𝗮̆ 𝗮 𝗿𝗲𝘀𝘂𝗿𝘀𝗲𝗹𝗼𝗿 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝗰𝗲𝘁𝗮̆𝘁̦𝗲𝗻𝗶𝗶 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝗼 𝗱𝘂𝗰 𝗴𝗿𝗲𝘂, 𝗱𝗮𝗿 𝘀̦𝗶 𝗰𝗮̆𝘁𝗿𝗲 𝗰𝗼𝗺𝗽𝗮𝗻𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗿𝗼𝗺𝗮̂𝗻𝗲𝘀̦𝘁𝗶. 𝗣𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝗰𝗮̆ 𝗮𝗰𝗲𝗮𝘀𝘁𝗮̆ 𝗰𝗿𝗶𝘇𝗮̆ 𝗼 𝗽𝘂𝘁𝗲𝗺 𝘁𝗿𝗮𝘃𝗲𝗿𝘀𝗮 𝗱𝗼𝗮𝗿 𝗶̂𝗺𝗽𝗿𝗲𝘂𝗻𝗮̆, 𝗶𝗮𝗿 𝗣𝗦𝗗 𝗻𝘂 𝘃𝗮 𝗹𝗮̆𝘀𝗮 𝗻𝗶𝗰𝗶𝗼𝗱𝗮𝘁𝗮̆ 𝗽𝗲 𝗻𝗶𝗺𝗲𝗻𝗶 𝗶̂𝗻 𝘂𝗿𝗺𝗮̆.

Europarlamentarul Claudiu Manda ne spune care este viziunea PSD în acest sens.

“ 1) Alături de cetățenii activi: sprijinirea oamenilor care muncesc, a pensionarilor care au muncit o viață întreagă, a familiilor care se străduiesc să își ducă copiii la școală și să-și plătească facturile.

2) Alături de firmele românești: IMM-urile sunt coloana vertebrală a economiei naționale. Anul acesta am alocat 6% din PIB pentru programe de sprijin. Vom continua să investim masiv pentru că IMM-urile generează 50% din PIB-ul nostru național și aproape 70% din profituri.

Măsurile sociale

Trei măsuri:

1) Creșterea salariului minim

2) Creșterea pensiilor

3) Premii pentru elevii și profesorii care medaliați la olimpiadele internaționale.

Detalii

1) Creșterea salariului minim de la 2.550 la 3.000 de lei (din care 200 de lei neimpozabili). Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. ESTE O MĂSURĂ NECESARĂ PENTRU CREȘTEREA SALARIILOR DIN MEDIUL PRIVAT!

Creștere NETĂ (bani în plus în buzunarele cetățenilor) + 343 de lei (de la 1.524 lei în prezent, la 1.867 lei).

Parlamentul german tocmai a aprobat o măsură similară de creștere a salariului minim Pentru cei care susțin că această creștere este „o pomană” este relevantă declarația cancelarului german Olaf Scholz, care a spus că majorarea salariului minim este o chestiune de corectitudine și de respect, pentru cei care muncesc. (detalii https://www.mediafax.ro/…/germania-a-aprobat-cresterea…).

Măsura este necesară pentru menține România în graficul adoptării salariului minim european Dacă salariul minim nu ar ține pasul cu creșterea naturală a salariului mediu pe economie, atunci introducerea salariului minim european (stabili ca procent din salariul mediu din fiecare stat membru) ar fi fost din ce în ce mai dificilă pentru România.

Sursa de finanțare: NU ESTE CAZUL! CREȘTEREA SALARIULUI MINIM ADUCE VENITURI SUPLIMENTARE LA BUGETUL DE STAT, ca urmare a creșterii valorii impozitului și contribuțiilor aferente unui venit salarial mai mare!

2) Majorarea pensiilor cu cel puțin 10% Astfel, punctul de pensie va crește de la 1.586 lei, la 1.746 lei (+160 lei), iar pensia minimă crește de la 1.000 de lei la 1.100 de lei (+100 lei).

Această majorare este cu mult peste obligația legală de a indexa pensiile cu 5,1%. Conform legii punctul de pensie trebuie indexat cu rata anuală inflației la valoarea stabilită definitiv și comunicată oficial de INS. Raportarea rezultatelor definitive privind rata inflației dintr-un an se realizează în luna martie a anului următor. Prin urmare la realizarea bugetului pe 2023, obligația legală ar fi fost ca punctul de pensie să se majoreze cu rata inflației din 2021, a cărei valoare definitivă a fost +5,1%. Rata anuală a inflației pentru anul 2022, estimată în prezent de BNR la 12-13%, dar care va fi stabilită definitiv în martie 2023, va reprezenta baza de indexare a punctului de pensie pentru anul 2024.

Impact bugetar: 11 miliarde lei (creșterea punctului de pensie + pensia minimă).

Surse de finanțare

  1. Creșterea gradului de colectare a contribuțiilor sociale în urma incriminării patronilor evazioniști care rețineau aceste obligații din salariile angajaților, dar nu le mai virau la bugetul de stat.
  2. Creșterea veniturilor din contribuții la bugetul de pensii în urma măsurilor fiscale realizate de Guvern la 1 iulie.
  3. Creșterea veniturilor din contribuții în urma măsurii de creștere a salariului minim și a celorlalte salarii care vor fi majorate ca efect al acestei măsuri.
  4. Creșterea veniturilor din contribuții sociale ca urmare a creșterii numărului de locuri de muncă în urma măsurii ca IMM-urile să aibă cel puțin 1 angajat cu normă întreagă.
  5. Creșterea veniturilor din contribuții ca urmare a înființării de noi locuri prin schemele de ajutor de stat pentru companii și prin investițiile publice.

3) Premii de excelență pentru elevii și profesorii antrenori medaliați la olimpiadele internaționale

  • Premii de 5.000, 8.000 și 10.000 de euro pentru elevii care obțin medalii de bronz, argint și aur la olimpiadele internaționale.
  • Premii de 2.500, 4.000 și 5.000 de euro pentru profesorul antrenor al elevilor care obțin medalii de bronz, argint și aur.

[REACTIV] Acuzația că PSD propune majorări de pensii și salarii pe care ar urma să le implementeze PNL care va prelua Ministerul Finanțelor anul viitor.

Este o acuzație absurdă din două motive:

1) Stabilirea și bugetarea salariului minim se face de către actualul ministru PSD al Finanțelor care va realiza bugetul pentru anul următor.

2) Implementarea măsurii este cu începere de la 1 ianuarie 2023, când actualul ministru PSD al Finanțelor va fi în funcție. Rotativa guvernamentală care implică schimbarea ministrului PSD al Finanțelor cu un ministru propus de PNL va avea loc abia în luna mai 2023”, a spus europarlamentarul Claudiu Manda.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.