image_pdfimage_print

Filarmonica „Oltenia” Craiova sărbătoreşte duminică, 17 aprilie, 75 de ani de la înfiinţarea sa, prin decret regal. Evenimentul, programat să înceapă la ora 19:00, va avea ca invitaţi pe violoniştii LIVIU PRUNARU şi VALENTINA SVYATLOVSKAYA-PRUNARU, alături de MIHAI UNGUREANU, solist concertist al filarmonicii oltene. Capodopere ale muzicii clasice universale, compuse de Johann Sebastian Bach, Felix Mendelssohn-Bartholdy şi Ludwig van Beethoven, vor fi dirijate de JIN WANG, muzician austriac de origine chineză.

JIN WANG, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni din generaţia sa, a dirijat peste 600 de concerte şi spectacole de operă. A absolvit cursurile de măiestrie pentru dirijat la Conservatorul din Beijing şi apoi a urmat perfecţionarea la Academia de Muzică de la Viena cu profesorii Karl Österreicher şi Leopold Hager. La începutul carierei, a fost asistentul fost asistentul dirijorilor Vaclav Neumann şi Peter Eötvös şi a beneficiat de îndrumarea maeştrilor Leonard Bernstein şi Zubin Mehta. Este primul dirijor de origine chineză care a câştigat opt competiţii internaţionale, primul dirijor asiatic care a fost profesor la Stockholm Royal Academy of Music şi primul dirijor de origine chineză – director general muzical în Germania.

Distins în toamna anului 2012 cu Titlul de “Cetăţean de Onoare” al Municipiului Craiova, LIVIU PRUNARU deţine actualmente statutul de concertmaestru al reputatei Orchestre Regale Concertgebouw (Koninklijk Concertgebouworkest) din Amsterdam şi, începând cu 1 martie 2013, pe cel de solist concertist al Filarmonicii “Oltenia”. Simultan, desfăşoară o intensă activitate didactică ca profesor de vioară la Academia „Menuhin” din Gstaad (Elveţia). Cântă pe valoroasa vioară istorică Stradivarius “Pachoud”, datată 1694.

Absolventă a Conservatorului din Sankt Petersburg şi a Academiei Internaţionale de Muzică „Menuhin” din Gstaad/Elveţia, VALENTINA SVYATLOVSKAYA-PRUNARU este membră, din anul 2007, a renumitei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Cântă pe vioara Guarneri „Maria Theresia” (1676).

Solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”, pianistul MIHAI UNGUREANU apare cu regularitate în viaţa muzicală a ţării şi în străinătate, atrăgându-şi elogiile publicului şi criticii de specialitate. La 16 ani, a debutat cu „Mi bemolul” de Franz Liszt pe scena Filarmonicii craiovene; în anul 1977, a absolvit cursurile Liceului de Artă din Bănie. Ca student al Academiei de Muzică din capitală, a beneficiat de îndrumările reputaţilor muzicieni Dan Grigore şi Ioana Minei. Din anul 1981, începe să susţină o intensă activitate concertistică, colaborând cu toate orchestrele simfonice din ţară, deosebita sa prezenţă scenică fiind apreciată şi peste hotare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.