De 8 martie, Ziua Internaţională a Femeii, ora 19, Filarmonica „Oltenia” Craiova a pregătit un program special, în interpretarea Craiova String Quartet, compus din Cristian Pintilie (vioara I), Cătălin Sasu (vioara II), Titu Curteanu (violă) şi Elvis Ciuculescu (violoncel). În program sunt lucrări ale compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn şi Antonín Dvořák, în care rafinamentul, echilibrul şi bucuria de a trăi devin un elogiu adus frumuseţii feminine.
CRISTIAN PINTILIE
Cristian Pintilie s-a născut la Craiova în anul 1957 și a absolvit Academia de Muzică ”George Enescu” din Iași. A studiat cu marii violoniști Ion Voicu, Ștefan Gheorghiu, Bujor Prelipcean. A fost concertmaestru al Filarmonicii „Moldova” Iași între anii 1986-1990, al Orchestrei de Cameră București (1984-1989), al Orchestrei Filarmonicii „Oltenia” (între anii 2001-2002 și 2013-2014), de asemenea solist și director artistic al Asociației muzicale „Concerto Strauss” Italia (din 1990 până în prezent). Activitatea sa în Italia a fost și de concertmaestru al Orchestrei Filarmonice „Marchigiana” (Ancona), al Orchestrei simfonice a Republicii San Marino și al Orchestrei de cameră din Bologna. A lucrat, din 1993 până în 1998, și în televiziunea italiană RaiUno. A concertat cu orchestrele filarmonice din: Iași, Craiova, Botoșani, Bacău etc., sub bagheta dirijorilor: Ion Baciu, George Vintilă, Modest Cichirdan, Teodor Costin, Emanuel Elenescu. În calitate de concertmaestru, a cântat cu dirjiori de renume precum: Valeri Gergiev, Peter Magg, Gustav Kuhn, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Daniel Oren, Ovidiu Bălan, Gheorge Costin, etc. A cântat diverse recitaluri în compania pianiștilor: Mihai Ungureanu, Yvonne Piedemonte și Mihaela Constantin. Are în palmares mai multe premii: cu Cvartetul „Armonia” la Festivalul de muzică de cameră de la Brașov (1977), Medalia „Maurice Ravel” la Concursul Internațional de la Evian (Franța), Premiul II la secțiunea „violoniști profesioniști” la concursul „Cântarea României” (1984).
CĂTĂLIN SASU
Violonistul Cătălin Sasu a studiat la Liceul de Arte „Octav Băncilă” Iași (1974 – 1986), Universitatea de Arte „George Enescu” Iași (1991 – 1996), parcurgând și studiile doctorale la aceeași universitate (2017 – 2020). A fost îndrumat de personalități ale vieții muzicale românești și internaționale: conf. univ. dr. Adrian Anania (vioară), prof. univ. dr. Bujor Prelipcean (muzică de cameră), Gabriel Feltz (masterclass vioară, Germania, 1991). În perioada 1992 – 1995 a beneficiat de o bursă de studii la „Sommermusik Akademie”, Hundisburg (Germania). A fost angajat al Filarmonicii „Moldova” Iași în calitate de artist instrumentist – vioară (1991-2013), susținând numeroase concerte simfonice și camerale în țări precum: Germania, Italia, Spania, Elveția, Franța, Austria; de asemenea, profesor de vioară și muzică de cameră la Colegiul de Arte „Octav Băncilă” Iași (2001–2006 și din 2017). Ca solist, a colaborat cu orchestrele filarmonice din Bacău și Botoșani, în plan cameral susținând recitaluri în Iași, Brașov, Bacău, Cluj-Napoca, Botoșani. Este, în prezent, artist instrumentist în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.
TITU CURTEANU
Născut în anul 1978, violistul Titu Curteanu a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca(Facultatea de Interpretare Muzicală), finalizându-și pregătirea de specialitate în cadrulFacultății de Muzică – Universitatea din Oradea. Din anul 2002 activează ca artist instrumentist și apoi solist instrumentist (partida de violă) în cadrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”, iar din anul 2006 desfășoară și o intensă activitate didactică la Liceul de Arte din Craiova, unde este profesor de violă.
ELVIS CIUCULESCU
Violoncelistul Elvis Ciuculescu a absolvit Liceul de Artă din Craiova (1988), iar în 2008 cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa prof. Vasile Jucan, membru marcant al Cvartetului Transilvan. În 2010 a finalizat cursurile de master (specializarea interpretare muzicală), în cadrul aceleiași prestigioase instituții de învățămant muzical superior. Este, de asemenea, absolvent al Facultății de Litere și Istorie și al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Craiova, precum și al Facultății de Drept – Universitatea din București. A obținut premii la numeroase concursuri naționale: Concursul „Ciprian Porumbescu” (Lira de Aur, Suceava, 1983), Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei piese românești (Olimpiada națională, 1985 și 1986) etc. De-a lungul timpului a beneficiat de îndrumările unor reputați pedagogi și violonceliști, precum Alexandra Guțu și Alexandru Moroșanu; a participat la cursurile de măiestrie ale violonceliștilor Gotz Teutsch (Filarmonica din Berlin) și Alan Smith (membru al Trio-ului Guarnieri – S. U. A.). Din anul 1988 este membru al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Oltenia”. Colaborează frecvent cu Filarmonicile „Ion Dumitrescu” – Râmnicu Vâlcea, „Mihail Jora” – Bacău și cu Opera Română din Craiova. Pe parcursul carierei artistice, Elvis Ciuculescu a susținut numeroase recitaluri la Cluj-Napoca (în cadrul Academiei de Muzică și la Muzeul de Artă), Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Bacău și Pitești, avându-i ca parteneri de scenă pe pianiștii Mihai Ungureanu, Florin Berculescu, Oana Crișu, Csíky Boldizsar, Inna Oncescu și pe mezzosoprana Claudia Codreanu. A colaborat cu Trioul de coarde „Allegretto” și cu Cvartetul „Armonia” (participare la Festivalul Internațional de Muzică de la Teheran – 2003). Alături de Orchestrele Filarmonicilor „Oltenia” și „Ion Dumitrescu” a întreprins numeroase turnee de concerte în străinătate (Italia, Germania, Spania, Iran, Grecia).
Prețuri bilete: 80 lei; 40 lei grupuri; 20 lei (elevi, studenți, seniori)