Vineri, 5 noiembrie 2021, ora 19:00, Filarmonica „Oltenia” Craiova invită publicul la un concert cu două lucrări de referință ale muzicii clasice: „Nopți în grădinile Spaniei” pentru pian și orchestră de Manuel de Falla şi suita simfonică „Șeherazada” de Nikolai Rimski-Korsakov. Conducerea muzicală va aparține dirijorului OVIDIU BĂLAN, iar partitura solistică va reveni pianistului MIHAI UNGUREANU.
Considerat unul dintre ce mai buni dirijori, format în tradiția est-europeană, OVIDIU BĂLAN este și un entuziast promotor al vieții muzicale din orașe mai mici decât centrele universitare, fiind astăzi director executiv, director muzical și prim-dirijor al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău (din 1968) și prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii din Ploiești (din 1995). Deși a dirijat orchestre din S.U.A. și Europa, Ovidiu Bălan, distins cu multe premii, și-a legat numele de activitatea Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, ansamblu alături de care a susținut numeroase concerte și a realizat turnee de succes. Apreciat și la nivel internațional pentru valoarea sa artistică, Ovidiu Bălan a condus inclusiv Filarmonica „George Enescu”, la pupitrul căreia s-a aflat în cadrul Concursului Internațional [George Enescu”.
În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, pianistul MIHAI UNGUREANU a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud (în S. U. A., Canada, Argentina şi Brazilia a susţinut o serie de concerte cu orchestra și recitaluri de mare succes), din Rusia şi din spaţiul asiatic (Japonia, Coreea de Sud, Republica Islamică Iran, Liban). Pianistul Mihai Ungureanu este laureatul mai multor competiţii naţionale şi a fost distins cu Premiul ATM (Premiul Criticii Muzicale/1986). De asemenea, participă frecvent în juriile unor importante concursuri internaţionale. În calitate de director general (în perioadele 1990 – 2000 şi 2003 – 2009) şi de director artistic (între 2001 – 2003 și 2012 – 2016) al Filarmonicii „Oltenia”, a întreprins şi organizat numeroase turnee peste hotare (în Italia, Germania, Franţa, Belgia, Elveţia, Spania, Gibraltar, Ungaria, Austria, Grecia, Serbia, Macedonia, Coreea de Sud, Republica Moldova).
*
Suita pentru orchestră şi pian „Nopţi în grădinile Spaniei“ de Manuel de Falla relevă, pe de o parte, prelucrarea unor aspecte caracteristice ale folclorului andaluz, transfigurate într-o viziune proprie, şi, pe un alt plan, un programatism de atmosferă, sugerând subtil imagini şi stări sufleteşti derulate sub mantia ocrotitoare a întunericului. Cele trei nopţi, în cele trei grădini ale Spaniei sunt conturate într-o desfăşurare sonoră variată, alternând momentele de suavă transparenţă cu izbucnirile dansante strălucitor orchestrate.
Suita simfonică „Şeherazada“, op. 35 (1888) de Rimski-Korsakov reprezintă una dintre cele mai de seamă realizări ale simfonismului programatic rus. Cu un farmec deosebit, lucrarea evocă o serie de tablouri din celebra culegere arabă „O mie şi una de nopţi“. Creaţia nu urmăreşte aşadar o acţiune precisă, ci este o povestire muzicală liberă din care se desprind cele două teme ce înfăţişează personajele principale: cea a cumplitului Şahriar, expusă în registrul grav al orchestrei, cu o expresie dură şi cea a frumoasei şi inteligentei Şeherazada, prezentată de vioara solo în registrul acut, plină de vrajă şi farmec irezistibil.