image_pdfimage_print

„Pe termen scurt și cu un caracter temporar: plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale la nivelul mediei ultimelor 6 luni și subvenționarea a 50% din scumpirea rezultată în facturile populației.

Pe termen mediu și lung, pentru rezolvarea pe fond a problemei trebuie luate următoarele măsuri:

1) creșterea capacităților de producție interne pentru a reduce dependența de importuri;

2) Limitarea marjei de profit la prețurile de vânzare de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica (se poate prin HG)

3) Accesarea Fondului de Modernizare unde România dispune de 10 miliarde euro pentru investiții în sectorul energetic.

Guvernul trebuie să explice de ce s-a grăbit cu liberalizarea pieței de energie, în condițiile în care nu exista concurență reală pe piață, nu existau suficiente capacități de producție interne și nu existau prevederi pentru consumatorii vulnerabili.

Argumente financiare pentru plafonarea prețurilor energiei.

Dublarea facturilor cu utilitățile – electricitate și gaz – înseamnă un cost suplimentar de 5676 de lei pe an, aprox. 1200 de euro, pentru fiecare gospodărie de salariați din România.

Cei cu salariul minim net de 1386/lună, vor da întreg salariul pe 4 luni, pentru a-și plăti factura la utilități. Cei cu salariul mediu – 3545 lei lună – vor plăti salariul pe o lună și jumătate.

In cazul pensionarilor dublarea facturilor ar însemna un plus de 377 lei /lună, adică 4524 lei/an; la o pensie medie netă de asigurări sociale de stat de 1604 lei înseamnă pensia pe 3 luni va fi folosită integral pentru plata facturilor utilităților.

ATENȚIE! 2,92 milioane pensionari au pensie mai mica de 1600 lei/luna iar 1,57 milioane pensionari au sub 1000 lei /lună. Acești vor trebui sa cheltuie pensiile pe 4 luni-6 luni pentru a-și achita utilități scumpite.

În scenariul (optimist) al creșterii cu 60% a facturilor la gaze și doar 20% la electricitate și la apă, povara suplimentară asupra bugetului gospodăriilor se ridică la 2940 lei/ an, aprox. 600 euro anual.

Dramatic este însă faptul că aceste scumpiri ale energiei și propagă la toate produsele și serviciile. Totul va fi mai scump iar cei mai mulți dintre români, pur și simplu nu vor putea face față! Deja 45% dintre români suferă de sărăcie energetică NB Toate calculele sunt făcute pe baza datelor oficiale INS, prezentate in Coordonate ale nivelului de trai in Romania 2020, apărută. in mai 2021.

Despre accesarea cu întârziere a banilor europeni din Fondul de Modernizare

Guvernul care tot spune că e axat pe investiții, a ratat primul-call pentru depunerea proiectelor în Fondul de Modernizare, în care România are la dispoziție 10 miliarde de euro pentru investiții în capacități de producție de energie. Primele proiecte au fost trimise la Bruxelles abia ieri! Acestea însumează 693 de milioane de euro, adică mai puțin de 7% din suma disponibilă pentru România.

Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile pentru proiecte în domeniul energetic care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al Uniunii. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia”, a spus europarlamentarul Claudiu Manda.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.