image_pdfimage_print

“Liberalizarea pieței de energie din România, în absența unei concurențe reale prefigurează producerea unei catastrofe sociale în România. Milioane de români riscă să rămână în beznă și în frig. PSD somează partidele puterii și guvernul Cîțu să lase bătăliile interne pe ciolan și să ia măsuri pentru asigurarea protecției consumatorilor vulnerabili. Acestea TREBUIE să intre în vigoare în această toamnă, nu din septembrie anul viitor, cum vrea puterea actuală. Guvernul o poate face rapid prin OUG!

Este înfricoșător ce se întâmplă în România cu creșterea prețurilor în tranzacțiile actuale pe piața de energie și care urmează să se regăsească în scurt timp și pe factura cetățenilor.

Gazele au ajuns la maximul istoric din ultima sută de ani!

Energia electrică este la un nou nivel record – 1000 de lei MHW!

Aceste creșteri de prețuri la tranzacțiile operatorilor cu peste 50% ale utilităților vitale, în mai puțin de șase luni, reprezintă o gravă anomalie, denotă o piață profund viciată, care determină scumpiri în lanț peste tot. Este evident un eșec catastrofal al liberalizării pieței de energie, întrucât aceste creșteri explosive arată că nu există o competiție reală în piață.

E necesară o intervenție rapidă. Altfel, nenorocirea valurilor pandemice va amplificată până la cote insuportabile social, de aceste valuri ale scumpirilor fără precedent.

Soluțiile PSD: 1) plafonarea temporară (ex. pe 6 luni) a prețurilor la consumatorul final, dacă acestea cresc cu mai mult de 30% în șase luni. 2) protejarea consumatorilor vulnerabili prin susținerea de până la 30% din facturilor la gaze și/sau energie electrică.

Peste 200.000 de gospodării riscă deja debranșarea de la curent pentru neplată, ceea ce aruncă peste jumătate de milion de oameni înapoi, în evul mediu, la opaiț și lampă.

Astfel de măsuri sunt imperios necesare cu atât mai mult cu cât românii plătesc mai mult decât cetățenii altor țări europene, pe bunuri de strictă necesitate, deși câștigă mai puțin.

În pofida anunțurilor halucinante ale lui Cîțu că avem cele mai mici prețuri din Europa, datele Eurostat arată că suntem la coada clasamentului salariilor din spațiul european, dar plătim mai mult pe kilogramul de carne decât polonezii sau muntenegrenii; hainele sunt mai scumpe decât în Lituania, Cehia, Ungaria ori Macedonia de Nord, iar 87% dintre românii aflați în risc de sărăcie și 46,7 dintre cei cu venituri medii nu-și pot permite vacanțe”, a spus europarlamentarul Claudiu Manda.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.