image_pdfimage_print

Stagiunea 74 a filarmonicii oltene continuă vineri, 21 mai, ora 19:00, cu un concert aflat sub semnul romantismului muzical, cu dirijorul MATEI POP la pupitrul simfonicului craiovean. În programul serii vor fi trei lucrări: Meditație din opera „Thaïs” pentru vioară de Jules Massenet, Fantezia „Carmen” pentru vioară de Pablo de Sarasate, solist fiind RADU DUNCA, şi Simfonia nr. 4 în Mi minor de Johannes Brahms.

Cu tenacitatea, seriozitatea și talentul său deosebit, MATEI POP și-a construit deja o solidă carieră dirijorală, evoluând ca invitat la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice de stat din România (Iași, Bacău, Botoșani, Craiova, Ploiești, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Mureș, Arad, Oradea, Satu-Mare), al Orchestrei de cameră a Radiodifuziunii din Bucureşti, al Operei Maghiare din Cluj-Napoca sau al Teatrului Muzical „Nae Leonard” din Galați. Peste hotare a dirijat Orchestra „Danubia” din Budapesta, Orchestra „Savaria” din Szombathely (Ungaria), Orchestra Operei de Stat Ruse (Bulgaria), Orchestra Operei de Stat Stara Zagora (Bulgaria), Orchestra Simfonică Națională a Companiei „Teleradio-Moldova” și Orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău (Republica Moldova).

Ca dirijor permanent al Ansamblului de muzică contemporană „adHOC” al Academiei de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca (2011-2019), Matei Pop a susţinut concerte apreciate în cadrul festivalurilor internaționale de profil („Cluj Modern”, „Săptămâna Internațională a Muzicii Noi” – București, Festivalul Muzicii Româneşti – Iaşi, Toamna Muzicală Clujeană, „Meridian” – București, „Intrada”-Timişoara). În cadrul Festivalului „Les Choralies” (Vaison-la-Romaine, Franța) a colaborat cu ansamblul Percussions Claviers de Lyon (ediția 2013). Matei Pop este lector universitar la Academia de Muzică „G. Dima” din Cluj-Napoca, în cadrul Departamentului de compoziție muzicală și dirijat (din 2013).

În postură solistică, RADU DUNCA a apărut alături de orchestre importante din țară, precum: Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Satu Mare, Filarmonica din Râmnicu Vâlcea, Filarmonica din Botoșani, Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca și Orchestra Română de Tineret, sub bagheta unor dirijori renumiți ca: Gabriel Bebeșelea, Cristian Mandeal, Alexandru Lăscae, Petre Sbârcea, David Crescenzi, Josef Horvath, Adrian Morar.

Pe lângă activitatea solistică, Radu Dunca a aprofundat și repertoriul cameral, fiind bursier în cadrul celebrului Festival de Muzică de Cameră SoNoRo, participând la cursuri de măiestrie cu Daria Zappa, Alexander Sitkovetsky, Natalia Lomeiko, Eszter Haffner, susținând concerte în București, Brașov, Craiova, Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, Arezzo și Montepulciano (Italia). În prezent, ocupă funcția de concertmaestru al Operei Naționale din București, al Orchestrei Române de Tineret și al Orchestrei Naționale Simfonice a României.

Evenimentul va avea loc cu public în sală, cu limitarea locurilor la maximum 50% din capacitatea sălii de concerte şi respectarea măsurilor de siguranţă medicală: accesul melomanilor pe circuite separate de intrare-ieşire, măsurarea temperaturii, dezinfectarea mâinilor şi purtarea măştii de protecţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.