image_pdfimage_print

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă, în perioada 15 aprilie – 13 mai 2021, la „Salonul Internațional al Sticlei 2021 – GEAMUL” cu două exponate din sticlă, realizate de artistul plastic Corneliu Șerban Popa.

Operele înscrise în cadrul salonului, „Omul modular” și „Omul de sticlă”, fac parte din colecția de 213 opere de artă ce au fost donate Muzeului Cărții și Exilului Românesc de către artistul plastic Corneliu Șerban Popa, în noiembrie 2017. În prezent, acestea sunt organizate în cadrul colecției „Corneliu Șerban Popa”.

Salonul Internațional al Sticlei 2021 – GEAMUL reprezintă o bună ocazie de a promova câteva dintre piesele de artă deținute de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”. În acest sens, cele două opere de artă pot fi admirate în cadrul Galeriei Orizont din București, în perioada 15 aprilie -13 mai 2021.

Avem o vorba românească: la revedere. În niciun caz nu semnifică despărțire! Are nădejdea in suflet ! Și iată timpul a trecut – 40 de anișori si mai bine. După o activitate intensă în Europa și în Canada sunt bucuros. Mai ales în chiar ziua aniversării mele pot spune celor din breaslă si publicului din România: bun regăsit în primăvara speranțelor și în tot sufletul înfrigurat de iarna ce a plecat”, Corneliu Șerban Popa.

Corneliu Șerban Popas-a născut pe 15 aprilie 1946, în București. Este absolvent al Liceului de Artă „Nicolae Tonitza” (1965) si al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative – Secția de Ceramică-Sticlă-Metal, cu distincția „Magna cum Laude” (1971).

Începând cu 1971 a organizat numeroase expoziții de artă în România, Germania, Elveția, Franța, Olanda și Canada. Din 1984 locuiește în Canada.

Este membru al American Romanian Academy of ArtsandSciences, al Uniunii Artiștilor Plastici din România, din 1977, al Liaison Design Montreal Canada, al Glass Art Society. De asemenea, Corneliu Șerban Popa colaborează cu EgidioCostantini-Murano în cadrul Centralei Sticlei și Ceramicii Fine București.

În 1985 a obținutbursa „ResourceTechnique” a Ministerului Culturii din Quebec, pentru execuția în atelierele Universității UQAM a lucrării „Monsieur Univers” in  tehnică sticlă stratificată.

Estecofondator al Școlii de Artă „La Maison des ArtsRive-Suddin Canada, și al Școlii și atelierelor de sticlă „Lesateliers du Faubourg des Artsla Mont St-Hilaire”.

De-a lungul timpului, a fost membru în consiliul de administrație al Centrului Cultural Român dinMontreal (1984-1990), președinte al Centrului de Expoziții și Artă Contemporană „Constantin Brâncuși” din Montreal (până in 1994), dar și director artistic și design sticlă la firma LampesSicotte.Ltd – CRIQ Montreal.În 1990, a organizat și a conferențiat în cadrul Centrului Internațional de Design Montreal si la Congresul ARA Montreal -cu tema „Omul și Sticla”.

Deține numeroase diplome, medalii și certificate, între care:

  • Certificat de méritepouraccomplissementartistique,oferit de Guvernul Canadei;
  • Medalia de bronz, oferită de SociétéacadémiqueArts, Sciences, Lettresdin Franta;
  • Paletted’Or, oferită de FédérationInternationale Commerce Industrie et Économie Paris;
  • Diploma Doctor Honoris Causa, acordată de Academie Culturelle de France;
  • Premiul pentru sculptură, decernat de Centrul de Expoziții și Artă Contemporană „Constantin Brâncuşi” (Montréal).

Între operele realizate din sticlă, fibră si din sticlă optică, amintim:„Coroana de sticlă”, pentru Casa Regală a României, mobilier sticlă pentru Roche Bobois, machete pentru monumente naționale (Monumentul Eliberării Poporului Român -1975), proiectul și macheta Univers Gordian (1973), proiectul și macheta pentru Centrul Spațial Canadian, conceptulși realizarea propriu-zisă atrofeelor pentru astronautul canadian Steve McLean (2006), cinematografia din Quebec la Gala Séquence, CRARR – trofeul contra inegalității rasiale „Frederich Johnson – Droit a l’egalité”.

„Salonul Internațional al Sticlei 2021 – GEAMUL” este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Arte Decorative.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.