Concertul coral de vineri, 26 martie 2021, ora 19:00, dirijat de prof.univ. dr. EUGEN PETRE SANDU este dedicat memoriei maestrului GHEORGHE OPREA, etnomuzicolog, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, fondator și dirijor al corului „Gaudeamus” al Academiei de Muzică din București, cu care a înregistrat peste 80 de lucrări la Radio și a susţinut peste 500 de concerte în țară și în străinătate. În program vor fi lucrări ale maestrului GHEORGHE OPREA şi compoziţia în primă audiţie absolută „Abţibild” de EUGEN PETRE SANDU.
Concertul va fi transmis pe canalul YouTube al filarmonicii oltene şi va putea fi vizionat gratuit, accesând link-ul:
http://bit.do/canalyoutubefilarmonicaoltenia
În program:
Sorin Vulcu: „Luminânda”
Dragoș Alexandrescu: „Tatăl nostru”
Gheorghe Oprea: „Când mândra mea doarme”
Gheorghe Oprea: „Focuri de primăvară”
Eugen Petre Sandu: „Gemeni fulgi”
Grigore Cudalbu: „Cu drag recitând”
Nicolae Lungu: Stihira a II-a de la Vecernie, glas VIII
Marcel Costea: „Rugăciune”
Alexandru Pașcanu: „Noapte de mai”
Vasile Spătărelu: „Și dacă”
Vasile Iliuț: „Danț” (primă audiție)
Irina Odăgescu-Țuțuianu: „Clopotele de la Horezu”
Constantin Arvinte: „Cine stă posomorâtă”
Marțian Negrea: „Ia ieși mândră, ieși la poartă”
Dan Buciu: „De-a baba oarba”
Eugen Petre Sandu: „Abțibild” (primă audiție absolută)
Maestrul GHEORGHE OPREA s-a născut la data de 1 ianuarie 1942 în Satu Nou, comuna Poșta-Câlnău, județul Buzău. Între 1948-1955 urmează școala primară în localitatea natală, iar între 1955-1959 școala pedagogică la Buzău. În 1959 ajunge învățător în comuna Padina, județul Buzău. Între 1962-1967 studiază la Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, secțiile dirijat cor academic și cea teoretică. Din 1967 este, pe rând: asistent, lector (din 1982), conferențiar (1990) și profesor (din 1993) la Academia de Muzică din București (astăzi UNMB), disciplina etnomuzicologie.
Este fondator (1969) și dirijor al corului „Gaudeamus” al Academiei de Muzică din București, cu care realizează două discuri de muzică românească, înregistrează peste 80 de lucrări la Radio și dă peste 500 de concerte în țară și în străinătate. În 1990 devine membru definitiv al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. În iunie 1993 obține titlul de doctor în etnomuzicologie.
În perioada anilor 1980 culege materiale folclorice sonore diverse pe care le transcrie și folosește mai târziu în instruirea studenților. Are și meritul de a fi unul dintre primii cercetători ai folclorului muzical al meglenoromânilor. În ultimii ani, s-a concentrat pe activitatea didactică. A fost colaborator al publicațiilor „Memoriile Comisiei de folclor”, „Muzica”, „Revista de Etnografie și Folclor”, „Studii de muzicologie”.
A scris numeroase cărți care tratează probleme cu grad diferit de generalitate, din domeniul de interes al folcloristicii: Sisteme sonore în folclorul românesc, Editura Muzicală, București, 1998; Pentatonica românească, Editura Muzicală, București, 1998; Studii de etnomuzicologie, Editura Almarom, Râmnicu Vâlcea; Curs de folclor, Editura Muzicală, București, 1980; Folclor muzical românesc, Editura Didactică și Pedagogică, București, 1983 (în colaborare cu Larisa Agapie); Folclor muzical românesc, Editura Fundației România de Mâine, București, 2001; Curs de folclor, Editura Muzicală, 2002; Folclorul muzical românesc, Editura Muzicală, București, 2002. În 2002, este distins cu Premiul pentru folclor al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, pentru volumul Folclorul muzical românesc.
*
Născut în anul 1965, EUGEN-PETRE SANDU este dublu licenţiat în muzică (specializările pedagogie muzicală şi compoziţie). După absolvirea Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, în perioada 2001 – 2004 a urmat studii doctorale, în teza sa de doctorat abordând tema “Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică” (îndrumător – prof. univ. dr. Gheorghe Oprea). Din anul 1996 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, iar din anul 2004 a devenit şi membru al Asociaţiei Naţionale Corale din România.Simultan cu desfăşurarea carierei dirijorale, Eugen Petre Sandu a activat şi ca profesor de clarinet şi compoziţie, remarcându-se, totodată, şi în domeniul compoziţiei. De asemenea, a scris numeroase articole şi cărţi de specialitate (volumele ”Stabilitate şi spontaneitate în creaţia epică folclorică”, 2006; ”Colindul – între mit şi realitate”, 2006), studii de muzicologie (”Creaţia folclorică – proces deschis”) şi a compus lucrări corale, publicate în volumele: ”Ingratitudini”, (două volume, 2006), ”Album de piese pentru cor mixt” (ediţie revizuită, 2008), ”Album de coruri pentru voci egale” (ediţie revizuită, 2008). În acest sens, creaţii artistice ale sale au fost achiziţionate şi au intrat în patrimoniul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.În perioada 1991 – 2013 a fost cadru didactic asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Din anul 2003 desfăşoară o importantă carieră didactică în calitate de profesor universitar doctor în cadrul Departamentului de Muzică al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova, iar din anul 2020 este dirijor al Coralei academice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.