“PNL subfinanțează județul Dolj. Cîțu alocă mai puțin cu 30% decât Orban în 2020. Anul trecut Doljul primea 84,3 milioane de lei, anul acesta au fost alocate doar 58,4 milioane de lei.
Bugetul făcut de guvernul Cîțu nu are ca prioritate oamenii. Se vede clar acest lucru pentru că la aproximativ același PIB cu cel din bugetul alternativă al PSD aduce austeritate, tăieri și sărăcie, în loc de relansare economică și creșterea bunăstării generale.
Important de evidențiat:
- PIB –ul din bugetul guvernului Cîțu – 1116,8 mld lei. În varianta PSD – 1118,5 mld lei.
- Veniturile din bugetul guvernului Cîțu – 364,9 mld lei. În varianta PSD – 374 mld lei.
PSD este capabil să genereze mai multe venituri printr-o guvernare mai capabilă. A dovedit-o mereu!
Veniturile suplimentare rezultă din abordarea diferită: stimularea economiei pentru menținerea și crearea de noi locuri de muncă, susținerea investițiilor în capacitățile de producție prin programul
„Fabricat în România” și din susținerea creșterii veniturilor populațieii care pun în mișcare economia și aduc mai mulți bani la buget.
- Deficit bugetar: guv.Cîțu – 7,16% din PIB. PSD – 7,26% din PIB
1) Sănătate: Cîțu taie 2,2 miliarde de lei, aproape echivalentul a 2 campanii naționale de vaccinare antiCOVID. PSD avea soluții pentru creșterea cu 30% a bugetului Sănătății.
Programul național de achiziție vaccin anti COVID-19 și cheltuieli de organizare și funcționare centre de vaccinare 1,40 mld lei.
De asemenea, este redus și bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate cu 0,4 miliarde de lei.
2) Educație: Cîțu alocă cel mai mic buget raportat la PIB,din ultimii 30 de ani.
PSD avea soluții pentru creșterea cu 18% a bugetului Educației. În valoare nominală, bugetul educației crește cu doar 0,86% față de anul precedent și e mai mică cu peste 2 miliarde de lei față de alocarea din ultimul an de guvernare PSD.
3) Agricultură: Cîțu taie TOATE despăgubirile pentru calamități, taie aproape jumătate din subvenții(48,73%), taie mai mult de o treime (37,88%) din banii pentru irigații.
4) Lucrări publice, dezvoltare și administrație: Cîțu taie din total 1,3 miliarde de lei-14,11% față de 2020 însă de la programele de dezvoltare ale autorităților publice locale – transferuri între UAT-uri – se taie 2,3 miliarde de lei, adică 37% din sume comparativ cu 2020. Consecința: proiectele comunităților locale vor îngheța!
- În schimb guvernul Cîțu și-a umplut pușculița pentru a da bani preferențial, pe sub mână, clientelei politice, primarilor proprii.
5) Secretariatul General al Guvernului – creștere de 27,54% a bugetului, adică plus 540 de milioane de lei.
6) Ministerul Finanțelor Publice – Acțiune Generale – creștere cu 2,5 miliarde lei.
7) SPP are o creștere record a bugetului – plus 50,71%!E ca și când guvernul Cîțu ar plăti o taxă de protecție serviciilor secrete care le asigură paza în vreme de austeritate.
8) Dobânzile cresc. România va plăti cu 2,5 miliarde lei lei ÎN PLUS față de anul trecut.
- Continuă deci guvernarea pe datorie, cu o viteză de împrumut de 800-1000 euro pe secundă.
- În 2021 guvernul Cîțu va duce datoria publică la peste 55% din PIB, de la 34,6% din PIB datorie si un buffer de 5,2 miliarde euro în vistieria statului lăsate de guvernarea PSD în oct 2019.
- Cu guvernarea Iohannis România a luat-o decis pe urmele Greciei !
9) Este un buget al austerității pentru populatie și IMM-uri.Se taie de la salariati, pensionari, copii și studenți în loc să crească colectarea veniturilor la bugetul de stat.
- România are o pondere a veniturilor in PIB de 32-33% fata de media UE de 46%; în plus, evaziunea fiscală este estimata la 10% din PIB – 111 miliarde lei !
Concluzii:
- Bugetul pe 2021 este un buget de austeritate, al dezastrului economic și social.
- Prin alocările mai mici pentru dezvoltare, bugetul pe 2021 va ține economia în recesiune.
- Prin înghețările / tăierile de venituri ale populației, Guvernul provoacă scăderea puterii de cumpărare pentru români, atât pentru salariați cât și pentru pensionari.
- Criza socială se va adânci”, a spus europarlamentarul Claudiu Manda.