Craiova Jazz Festival, ediţia a 4-a, organizat de Filarmonica „Oltenia” Craiova, se desfăşoară în perioada 10-13 septembrie 2020, la Teatrul de Vară din Parcul „Nicolae Romanescu” (de joi până duminică), începînd cu ora 19:00. Vor fi patru seri, patru trupe, care vor aduce atmosfera de libertate şi improvizaţie în muzică, specifice jazz-ului. Craiova Jazz Festival este unicul eveniment dedicat jazz-ului din Oltenia, iar pe parcursul celor 3 ediţii anterioare a reuşit să creeze un public pentru acest gen muzical, tot mai prezent şi în programele din stagiunile muzicale ale Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Invitaţii celei de-a 4-a ediţii sunt: THE GROOVY BASTARDS, IRINA SÂRBU BAND, BLUE NOISE, ANDREI TUDOR BAND.
Seara 1/ Joi, 10 septembrie 2020/ora 19:00
THE GROOVY BASTARDS
The Groovy Bastards este o formație jazz-funk din București, formată din Ioana Vișinescu – voce, Andrei Bălașa – chitară, Șerban Mateescu – bas și Alex Mușat – tobe. Printre realizările acestei trupe se numără premii la Festivalul de Jazz din Sibiu, Festivalul de Jazz din Târgu-Mureș, participarea ca invitați la Festivalul de Jazz din Bulgaria, „Ruse Jazz Festival”, dar și concerte numeroase prin diferite colțuri ale țării, precum și posibilitatea de a cânta în deschiderea unor artiști de talie internațională precum Marco Mendoza, Bumblefoot și Rosenberg Trio. În 2017 sunt câștigătorii categoriei „Revelația anului” la Festivalul Muzza, iar în anul 2019 sunt nominalizați și la categoria „Formația Anului” în cadrul aceluiași festival.
Seara 2/ Vineri, 11 septembrie 2020/ora 19:00
IRINA SÂRBU BAND
În funcţie de repertoriul pe care îl abordează, Irina Sârbu îşi modelează vocea cu un timbru aparte, uşor de recunoscut, şi îşi conduce imaginaţia improvizatorică în numeroase direcţii, fiecare spectaculoasă în felul ei. Jazz-ul domină şi îşi lasă amprenta asupra fiecărei melodii de la „Route 66” la „C’est si bon”, de la „One note samba” la „Ciocârlia”, de la melodica amplă şi intens susţinută a creaţiei româneşti interbelice de genul „Zaraza” la percuţia vocală care explodează imprevizibil, luminoasă şi colorată ca un foc de artificii pe cel mai recent album al solistei – „Şapte Scări”–alături de ETHNOTIC Project. Curioasă, într-o permanentă căutare de nou (deşi îndragostită iremediabil de jazz-ul clasic), Irina Sârbu oferă mereu publicului programe interesante şi originale alături de partenerii ei de scenă care îi sunt alături de 17 ani: Puiu Pascu – pian, Ciprian Parghel – contrabas şi Tudor Parghel – tobe.
Seara 3/ Sâmbătă, 10 septembrie 2020/ora 19:00
BLUE NOISE
În palmaresul grupului vocal Blue Noise se înscriu numeroase concerte, interesante colaborări și workshopuri. Au fost invitaţi la Bucharest Jazz Fest, Brașov Jazz & Blues Festival, Festivalul Internațional “Craiova Muzicală” 45, Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiești, Gala Premiilor Radio Romania Cultural, au demarat, cu sprijinul AFCN, proiectul “Laboratorul de Voci”, au creat și au lansat albumul “Portrait”, album primit cu entuziasm atât de publicul larg cât și de cunoscători. În trecut au colaborat cu artiști precum Răzvan Suma, Vița de Vie, Skizzo Skillz, Damian & Brothers, Alexandra Uşurelu. Un alt lucru important, întâmplat în 2017, este acela că Blue Noise a luat parte la un workshop organizat la Cluj, de nimeni alții decât de celebrii King’s Singers din Londra, o “somitate” în domeniul a cappella, workshop la care Blue Noise a impresionat atât asistența de specialitate, cât și pe cei de la King’s Singers. Formula actuală a trupei este următoarea: Ana Dubyk, Marina Arsene, Ana-Cristina Leonte, Mihail Grigore, Denis Bolborea si Bogdan Tudor.
Seara 4/ Duminică 13 septembrie 2020/ora 19:00
ANDREI TUDOR BAND
Andrei Tudor, compozitor, orchestrator, pianist, dirijor, colaborează cu mari artişti ca Angela Gheorghiu, Andrea Bocelli, Mario Frangoulis, Dulce Pontes, Edvin Marton, Goran Bregovici, Walter Ricci. Este cadru universitar, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania, cu peste 30 de premii pentru creaţie şi interpretare. Din discografia sa amintim: Angela Gheorghiu – Eternamente (The Verismo Album), „Guardian Angel”, Monica Anghel – XXI, Mihai Traistariu – „Altceva” (Discul de aur), Andra -„Vis de iarna” (Discul de aur), Marcel Pavel – „De dragul tau”, „Nu te mai am”, „Very Classic” şi multe alte compilaţii. Invitata sa specială, Ana Maria Roşu este studentă în anul IV la secţia de jazz-muzică usoară a UNMB. Experienţa de scenă este consolidată de participarea la festivalurile concurs naţionale şi internaţionale, la emisiuni televizate, de colaborşrile cu diferiţi artişti şi chiar cu Orchestra Simfonică Bucureşti. În prezent cântă în trupa JazzMeRomania, dar face parte şi din proiectul Duo Voce-Pian.