image_pdfimage_print

 

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduieștejoi, 27august 2020, începând cu ora 17:30, în curtea instituției, evenimentul prilejuit de sărbătorirea centenarului jurnalistului și scriitorului Virgil Ierunca. Evenimentul dedicat lui Virgil Ierunca, căruia Mircea Eliade îi scrisese după lectura unor fragmente de jurnal: „Ești un mare scriitor!”, va fi moderat de profesorul Nicolae Marinescu și se va bucura de participarea unor oameni de cultură precum Mihaela Albu, Dan Anghelescu și Mircea Pospai.

Cu acest prilej, vor fi lansate două publicații dedicate exilatului de la Paris: „Necunoscutul scriitor Virgil Ierunca”, deMihaela Albu și Dan Anghelescu, a doua carte din colecția „Cărțile exilului”, inițiată la editura Aius din Craiova, și nr. 9 al revistei „Antilethe”, dedicat, de asemenea, lui Virgil Ierunca.

Figură semnificativă a exilului românesc, Virgil Ierunca s-a născut în 1920, în comuna Lădești (Vâlcea). În decembrie 1946 a plecat la Paris, unde a și decedat, în 2006. Timp de șase decenii, a desfășurat o prodigioasă activitate la Radiodifuziunea Franceză și la Europa Liberă, devenind, alături de soția sa, Monica Lovinescu, o autoritate culturală dedicată afirmării identității românești în context european și universal. Puțin cunoscută publicului intelectual mai larg a rămas însă activitatea publicistică a lui Virgil Ierunca, desfășurată în importante reviste ale exilului românesc, cum sunt: „ Luceafărul”, „Caiete de dor”, „România muncitoare”, „Limite” și „Ethos”, ca și eseistica și proza care au văzut lumina tiparului în Franța, încă puțin traduse în perioada postdecembristă.

Evenimentul se desfășoară cu respectarea tuturor normelor emise de autorități!

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.