Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a emis dispoziția prin care întreaga suprafață de teren supusă exproprierii în vederea derulării investiției în valoare de peste 115 milioane de euro pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova a trecut în proprietatea publică a Județului Dolj.
Potrivit președintelui CJ, Ion Prioteasa, terenurile vizate măsoară în total peste 215 hectare, valoarea cumulată a despăgubirilor care urmează să fie acordate foștilor proprietari depășind 4 milioane de lei.
„Mă bucur că putem face acest anunț deosebit de important, privind faptul că una dintre cele mai ample și ambițioase investiții, nu doar pentru județul nostru, ci la nivel național, intră în linie dreaptă, odată cu semnarea documentului care consfințește exproprierea terenurilor necesare în implementarea ei.
Doresc să reamintesc faptul că proiectul de realizare a celei de-a doua aducțiuni, care va asigura alimentarea Craiovei și a altor 15 localități cu apă potabilă de cea mai bună calitate, din sursa Isvarna, presupune reabilitarea a peste 27 de kilometri de conductă și construirea altor 96 de kilometri. În acest sens, trebuia pusă la dispoziția beneficiarului acestui demers cu finanțare europeană, Compania de Apă Oltenia, o suprafață totală de peste 215 hectare, dintre care aproape 68 de hectare în județul nostru, iar restul din Gorj.
Responsabilitatea gestionării procedurii de expropriere a revenit Consiliului Județean Dolj pentru ambele județe, însă este drept că acest proces a fost și el afectat de restricțiile impuse în contextul pandemiei și ne-am văzut nevoiți să îl suspendăm în perioada stării de urgență, tocmai pentru a le oferi proprietarilor posibilitatea de a obține și de a depune actele necesare în termenul prevăzut.
Acum ajungem, iată, în momentul mult așteptat, cel în care avem această dispoziție ce produce efecte încă de la data emiterii ei, astfel că întreaga suprafață de teren pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova a intrat deja în proprietatea publică a Județului Dolj.
Cu finanțarea obținută din fonduri europene și cu terenurile asigurate prin procedura de expropriere, nu mai există niciun impediment în punerea în operă a acestei investiții grandioase. Sigur că reușita acestui proiect a depins de implicarea și eforturile întreprinse în primul rând de doamna Lia Olguța Vasilescu, cea căreia îi și aparține inițiativa, în calitate de primar al municipiului Craiova, dar și de numeroși alți factori de decizie, care au înțeles necesitatea strategică a demersului și și-au dat întregul concurs“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
La rândul său, vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile a menționat că se află în curs de constituire comisiile care se vor ocupa de analizarea dosarelor depuse de către persoanele expropriate și de acordarea justelor despăgubiri.
„Am depășit o etapă majoră în derularea proiectului pentru realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune Isvarna – Craiova și ne concentrăm acum asupra demersurilor pe care, de la nivelul Consiliului Județean Dolj, le putem întreprinde pentru a contribui la implementarea lui în cele mai bune condiții și în cel mai scurt timp posibil.
Specialiștii instituției noastre sunt deja angrenați în eforturile de constituire a comisiilor de expropriere și de acordare a despăgubirilor. Este o procedură complexă și deloc facilă, întrucât fiecare structură numără 5 membri: primarul sau viceprimarul, un reprezentant al Instituției Prefectului, unul al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară și 2 ai Consiliului Județean Dolj. Trebuie luat în calcul faptul că va fi desemnată câte o astfel de comisie pentru fiecare dintre cele 16 localități traversate de viitoarea conductă: Craiova, Filiași, Almăj, Brădești, Coțofenii din Față, Ișalnița și Şimnicu de Sus în județul nostru, precum și Rovinari, Bâlteni, Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni, în Gorj.
Desigur că, în egală măsură, atenția noastră se îndreaptă și către alte componente ale acestui demers de mare anvergură, deoarece construirea aducțiunii Isvarna – Craiova este parte integrantă a celei de-a doua etape a master planului județean pentru apă și apă uzată. Vorbim despre un proiect cu finanțare din fonduri europene cu o valoare cumulată de peste 440 de milioane de euro, care mai include investiții în reabilitarea și extinderea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare în 22 de localități doljene.
Mai mult, chiar Consiliul Județean este beneficiar direct al acestui demers, fiind prevăzut cu o sumă totală de aproape 13 milioane de euro pentru o serie de investiții și achiziții, precum realizarea unei noi conducte destinate Parcului Industrial Craiova, a unor stații de tratare și pompare a apei sau procurarea unor echipamente, utilaje și mașini specializate“, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj Cosmin Vasile.
„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dolj, în perioada 2014 – 2020“, finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, are o valoare cumulată de 444.803.631 de euro, inclusiv TVA, și prevede, alături de realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova, investiții de care beneficiază 23 de unități administrativ-teritoriale: localitățile Craiova, Cârcea, Malu Mare, Breasta, Bucovăț, Ghercești, Mischii, Șimnicu de Sus, Ișalnița, Coțofenii din Dos, Calafat, Maglavit, Băilești, Poiana Mare, Piscu Vechi, Rast, Cerăt, Bechet, Ostroveni, Călărași, Dăbuleni, Plenița, precum și Județul Dolj.