image_pdfimage_print

14 noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului sau, mai bine spus, Ziua Mondială de luptă împotriva Diabetului. Această zi este marcată la nivel internațional de toate asociațiile membre ale Federației Internaționale de Diabet, Organizatia Mondială a Sănătății, de profesioniștii în domeniul medical, dar și de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare asupra diabetului.

Ziua Mondială a Diabetului (ZMD) este una dintre cele mai mari campanii de  conștientizare a diabetului în lume și este marcată în fiecare an la data de 14 noiembrie. Lansată în 1991 de către Federația Internatională de Diabet (IDF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ZMD urmărește promovarea importanței unei acţiuni coordonate şi concertate pentru abordarea diabetului ca problemă critică globală de sănătate. Evenimentul unește o audiență mondială de peste un miliard de oameni din peste 160 de țări, printre care și România, pentru a conștientiza nevoia de îngrijire, educație și resurse de sprijin pentru cei cu diabet.

“În această zi sunt prezentate publicului larg semnele precoce de diabet, complicațiile diabetului, modalitatea de prevenire a diabetului zaharat tip 2 si complicațiilor sale. Simbolul acestei campanii de informare asupra diabetului este cerculețul albastru.

Această zi reprezintă un prilej de a ne reaminti că această afecţiune este o problemă majoră de sănătate publică. Campania vizează în primul rând diabetul zaharat tip 2, care reprezintă majoritatea covârșitoare a cazurilor de diabet la nivel mondial. În România, specialiştii consideră că diabetul afectează aproximativ 2 milioane de oameni”, a declarat asist.univ.dr. Robert Dinu, medic primar Diabet, Nutriție, Boli Metabolice și medic primar Nefrologie.

Studiul PREDATORR: Aproape 2 milioane de români suferă de diabet zaharat

În 2013-2014 Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice împreună cu Societatea Română de Nefrologie au realizat un studiu la nivelul întregii țări în dorința de a releva prevalența Diabetului zaharat și a altor patologii cu impact deosebit asupra populației generale. Studiul a avut numele PREDATORR ( Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi) și a cuprins un lot reprezentativ pentru întreaga populație a României. Acest studiu a arătat că prevalenţa diabetului zaharat în România este de 11,6%.

“Rezultatele au fost prezentate în premieră cu ocazia celui de-al 40-lea Congres al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, în perioada 21-24 mai 2014. Deși au trecut 9 ani de la publicarea rezultatelor acestui studiu, datele furnizate continuă să fie un factor determinant în realizarea politicilor de sănătate publică.

Datele acestui studiu au arătat că în topul regiunilor cu o prevalență mare a diabetului se află sudul ţării, unde de 13,39% din persoanele adulte au diabet zaharat, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%. Pe locul trei în topul prevalenţei diabetului se află regiunea de Nord-Est (12,38%), urmată îndeaproape de regiunile Sud-Vest (12,1%), Nord-Vest (11,69%) şi Sud-Est (10,44%). La polul opus, studiul PREDATORR arată că regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) ţării.

Dintre pacienţii cu diabet zaharat, 20,69% au reprezentat cazuri nou depistate, iar 79,31% erau deja în evidenţa medicilor de familie. În nod curios, studiul PREDATORR a evidențiat o rată de depistare superioară față de cât fusese raportat în Europa la acel moment. În ceea ce priveşte prediabetul, rezultatele studiului PREDATORR au demonstrat că există peste trei milioane de români cu prediabet, ceea ce înseamnă o prevalenţă de 18,4%”, a mai spus asist.univ.dr.Robert Dinu, medic primar Diabet. Nutriție, Boli Metabolice și medic primar Nefrologie.

Cu această ocazie, asist.univ.dr. Robert Dinu, medic primar Diabet, Nutriție, Boli Metabolice și medic primar Nefrologie, amintește care sunt semnele de avertizare pentru diabetul de tip 2, dar și cum se poate preveni această afecțiune.

Care sunt semnele de avertizare pentru diabetul de tip 2?

Cele mai frecvente simptome ale diabetului de tip 2 pot include:

·   Urinare frecventă

Când nivelul zahărului din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul prin filtrarea acestuia din sânge, ceea ce poate duce la nevoia de a urina mai des, în special noaptea.

·   Sete

Urinarea frecventă, necesară pentru a elimina excesul de zahăr din sânge, poate duce la pierderea de apă suplimentară în organism. În timp, acest lucru poate provoca deshidratare și poate face ca persoana afectată să aibă permanent o senzație de sete extremă.

·   Foame

Sistemul digestiv descompune alimentele într-un zahăr simplu numit glucoză, pe care organismul îl folosește drept combustibil. La persoanele cu diabet zaharat, o cantitate insuficientă din această glucoză trece din fluxul sanguin în celulele corpului. Drept urmare, persoanele cu diabet de tip 2 simt adesea foame în mod constant, indiferent de cât de des mănâncă.

·   Oboseală extremă

Diabetul de tip 2 poate avea un impact asupra nivelului de energie al unei persoane. Această oboseală extremă apare ca urmare a trecerii unei cantități insuficiente de zahăr din fluxul sangvin în celulele corpului.

·   Tulburări de vedere

Un exces de zahăr în sânge poate deteriora vasele de sânge mici din ochi, ceea ce duce la vedere încețoșată cu unul sau cu ambii ochi. Dacă persoana nu este tratată, deteriorarea acestor vase de sânge se poate agrava și, în cele din urmă, poate apărea pierderea permanentă a vederii.

·   Afectiuni ale pielii

O serie de erupții cutanate care pot apărea în diabet sunt cunoscute în mod colectiv sub denumirea de dermatodromuri diabetice.

Cum se poate preveni diabetul de tip 2?

Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau cel puțin întârziat prin ajustarea stilului de viață. Iată câțiva pași care pot ajuta la prevenirea apariției diabetului de tip 2, cea mai frecventă formă a bolii:

Pierderea în greutate

Supragreutatea și obezitatea cresc riscul de diabet de tip 2, iar pierderea în greutate reduce riscul de boală. Dacă nu știu cum să ajungă la o greutate normală, persoanele care au kilograme în plus trebuie să ceară sfatul medicului de familie. Ca regulă generală, o alimentație potrivită, cu mai multe legume, fructe și proteine slabe și mai puține grăsimi animale și zahăr, combinată cu activitate fizică în cât mai multe zile ale săptămânii ajută la obținerea și menținerea unei greutăți normale.

Activitatea fizică regulată

Exercițiile fizice ajută la slăbit și la menținerea greutății adecvate, la scăderea nivelurilor prea mari ale glicemiei și la creșterea sensibilității la insulină, care contribuie la menținerea glicemiei într-un interval normal.

Consumul mare de legume și fructe

Pentru a preveni diabetul de tip 2, mesele zilnice trebuie să se bazeze pe legume (roșii, castraveți, varză, spanac, ardei, dovlecei, vinete, conopidă etc.), leguminoase (linte, fasole, năut, mazăre) și fructe. Aceste alimente sunt bogate în fibre, ceea ce stimulează pierderea în greutate și scad riscul de diabet.

Înlocuirea grăsimilor animale și trans cu cele vegetale

Se vor prefera în alimentația zilnică grăsimile nesaturate, numite și „grăsimi bune”, cum ar fi uleiul nerafinat de floarea soarelui și cel de măsline, nucile, semințele, peștele gras (macrou, ton, sardine etc.). Acestea se vor consuma cu moderație: de exemplu, pentru o persoană, cantitățile zilnice pot fi o lingură de ulei adăugat în mâncare și un pumn de nuci. Se va evita margarina și se vor consuma rar unt, smântână, brânzeturi grase și carne grasă.

De ce este important să adoptăm un stil de viață sănătos? Pentru că așa cum spunea filosoful Arthur Schopenhauer “Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate, totul este nimic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.