image_pdfimage_print

MOZART a scris mult în scurta şi tulburătoarea sa viaţă, 41 de simfonii şi 40 de concerte, la care se adaugă sonate, misse, opere, oratorii, cantate. Acest palmares ieşit din comun include cu greu o lucrare ce nu poate fi considerată capodoperă. Mai mult decât atât, muzica lui Mozart nu oboseşte ascultătorul, acesta fiind unul dintre miracolele ei. Din creaţia mozartiană, Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Oltenia” Craiova, dirijată de maestrul BOGDAN VODĂ, va cânta vineri, 23 octombrie, ora 19:00, uvertura operei „Directorul de teatru”Simfonia nr. 29 în La major şi Simfonia nr. 39 în Mi bemol major. Concertul va avea loc fără public în sală și va putea fi vizionat, gratuit, începând cu ora 19:00, pe canalul YouTube al Filarmonicii ”Oltenia” Craiova:

http://bit.do/canalyoutubefilarmonicaoltenia.

Dirijorul serii, Bogdan Vodă, a absolvit specializările compoziție (cu Tiberiu Olah) și dirijat (cu Ludovic Bacs) la Universitatea Națională de Muzică din București. Actualmente, este conferențiar univ. dr. al Departamentului de Compoziție din aceeași instituție. Predă compoziție, armonie, forme și analize, orchestrație etc. Conduce Orchestra Concerto a UNMB. A scris lucrări simfonice, concertante și camerale, care au fost interpretate în festivaluri naționale și internaționale. Are și o activitate de dirijor, cu prezențe la pupitrul majorității orchestrelor filarmonice din țară (a debutat, în 1994, la Filarmonica „Oltenia” Craiova), cu concerte, turnee și înregistrări în Franța, Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Spania, Turcia.

Mozart a compus uvertura operei comice într-un act, Directorul de teatru (Der Schauspieldirektor), în 1786, prima audiţie a lucrării având loc la 7 februarie 1786 la Palatul Schönbrunn. Această operă scrisă în manieră autentic germană (respectând tradiţia Singspiel-ului, ca şi Răpirea din serai) i-a fost comandată compozitorului cu prilejul organizării unui festival în onoarea guvernatorului general al Ţărilor de Jos.

Simfonia nr. 29 în La major, K. 201 a fost compusă în anul 1774 la Salzburg. Lucrarea se remarcă prin sonoritatea plină de eleganţă şi vioiciunea tipic italienească. Cele patru părţi ale simfoniei se contopesc într-un întreg armonios, bine proporţionat. Caracterul optimist al simfoniei se observă încă din prima parte. Orchestraţia este redusă la minimum – două oboaie, doi corni şi grupul corzilor – acestea din urmă atacând în piano tema principală.

Prima din şirul “trilogiei finale“, Simfonia nr. 39 în Mi bemol major, K. 543 a fost finalizată la 28 iunie 1788. Stările sufleteşti se deschid într-un evantai contrastant pe parcursul simfoniei, culminând cu impetuosul final, văzut ca „o piesă de comedie foarte veselă, plină de porniri spirituale şi fineţe”. (Grove’s Dictionary)

Persoanele care au achiziţionat bilete la concertele din 23 octombrie şi 30 octombrie 2020 sunt rugate să sune la numarul de telefon 0251 414 698 pentru detalii în ceea ce priveşte returnarea contravalorii biletelor. Programul agenţiei este de luni până vineri, orele 10:00 – 18:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.