Miercuri, 18 septembrie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 16 aprilie 2019, ora: 13:44
rss
 

S-a stins din viață primul scenograf al teatrului de păpuși craiovean

S-a stins din viață primul scenograf al teatrului de păpuși craiovean

Colegii și prietenii de la Teatrul pentru copii și tineret „Colibri“ Craiova anunță cu tristețe despărțirea de Eustațiu Gregorian, pictor - scenograf al acestei instituții mai bine de 30 de ani, personalitate internațională a scenografiei, creator de stil și estetici în teatrul românesc de animație, reper de dăruire profesională și umană.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

Distins cu numeroase premii și medalii pentru scenografie și pictură, membru în juriile unora din cele mai importante festivaluri internaționale de teatru pentru copii și tineret, Eustațiu Gregorian rămâne artistul unei lumi care inspiră și cultivă sublimul în artă. Numele său se regăsește pe afișele a sute de spectacole din țară și străinătate, titluri ale literaturii române și universale, care aduc public numeros în sălile de teatru.

„Imaginativul“ Eustațiu Gregorian, după spusele criticului Valentin Silvestru, a îmbogățit prin creația sa universul cultural craiovean, notorietatea sa fiind voce pentru Craiova și cultura acestui oraș peste tot în lume.

„Cred că majoritatea păpușarilor din țară sunt de acord cu mine că păpușile lui Gregorian au un stil propriu: nu se confundă, nu pot fi înstrăinate. Tehnicile și intervențiile lui se lasă (și sunt copiate sau „împrumutate“), stilul lui rămâne inalienabil, ca o parafă, ca o iscălitură chinezească ascunsă.“ (I.D.Sîrbu, „Între Scylla și Carbyda“, 1980)

Mare scenograf român, așa cum este amintit în Dicţionarul Teatrului de Animaţie, Păpuşi şi Marionete din România (coord. de regizorul Cristian Pepino), Eustațiu Gregorian a realizat o sinteză originală a limbajului plastic modern cu tradiţia artei populare româneşti şi scenografii pline de umor şi fantezie pentru care a primit numeroase premii internaționale.

A realizat scenografia la peste 300 de spectacole, printre care Jucăriile Mihaelei, Cinci săptămâni în balon, Domnul Goe, Păcală, Cartea cu Apolodor, Ivan Turbincă, Prâslea cel Voinic şi merele de aur, Făt Frumos cel urât, Frumoasa și Bestia, Dănilă Prepeleac, Sarea în bucate, Harap Alb.

 A semnat scenografiile unor spectacole în teatre din ţară: Arad, Botoşani Constanţa, Iaşi, Timişoara, Alba Iulia, Braşov, Sibiu, Ţăndarică, precum şi în străinătate: Suedia, Spania, Siria, Jugoslavia, Ungaria.

Scenograful Eustaţiu Gregorian a fost distins cu Trofeul „Micul Prinţ“ la Festivalul Internațional de la Subotica - Serbia, din 2012, pentru contribuţia la dezvoltarea teatrului pentru copii în lume, cu Ordinul Meritul Cultural, Ordinul Pentru Merit în grad de Cavaler, iar din anul 2004 cu titlul de Cetățean de Onoare al Craiovei.

A fost cofondator al Asociației GAG de promovare a artei teatrului de animaţie, alături de Adriana Teodorescu şi Augustin Teodorescu, împreună înfiinţând Muzeul Teatrului de Păpuşi de la Craiova, primul din România, care fost premiat de UNITER pentru originalitate.

Poveștile, pastelurile și păpușile maestrului Eustațiu Gregorian au putut fi admirate la Teatrul Colibri Craiova în 2016, în expoziția deschisă de Ziua Internațională a Marionetiștilor și Păpușarilor.

Drum lin, minunatul nostru Gregoriță!

 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.