Miercuri, 18 septembrie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 1 aprilie 2019, ora: 13:39
rss
 

Vernisajul expoziției - Legături de sânge, la Muzeul de Artă Craiova

Vernisajul expoziției - Legături de sânge, la Muzeul de Artă Craiova

Muzeul de Artă Craiova vă invită vineri 5 aprilie 2019, ora 18:00 la vernisajul expoziției Legături de sânge, a artistei Florentina Voichi ( curator Călin Stegerean).

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

„Expoziția de pictură a Florentinei Voichi articulează într-o cadență gravă un discurs despre personaje care se relaționează în primul rînd datorită legăturilor de sînge. Fără să fie ilustrarea teoriilor psihanalitice despre relațiile dintre mamă și fiu sau tată și fiică, dar și fără să poată ignora realitatea care a generat o nouă știință la începutul secolului XX, artista sondează aspecte din zone ale vieții care, de obicei, au de a face cu teritoriile personale, de cele mai multe ori escamotate de convențiile sociale. Discursul artistic este susținut de o paletă cromatică proprie, de-a dreptul insolită în contextul picturii românești, nu numai actuale, cu culori grele, saturate, uneori pînă la căderea în obscuritate totală. O anumită culoare, roșul garanță, evocatoare a sîngelui, revine în aproape toate lucrările și le unifică în rezonanțe simbolice. 

Singulară în arta din România este și tematica expoziției pe care Florentina Voichi și-a asumat-o cu tenacitate pe parcursul mai multor ani, asupra unora dintre lucrări revenind de nenumărate ori. Cu acest prilej descoperim o artistă ce cunoaște îndeaproape meșteșugul de atelier, care-i permite să dezvolte compoziții laborioase, să manevreze cu multă virtuozitate materia cromatică, să „patenteze” rezolvări plastice personale care o situează fără dubiu într-o posibilă galerie a inovatorilor în domeniu.

Sensul și meritul expoziției este, dincolo de forța cu care din punct de vedere plastic acestea ajung la noi, provocarea unor meditații despre originea și evoluția unor sentimente și atitudini ce evoluează în spațiul familiei, nu întotdeauna confortabile, a căror reflectare în spațiul public este încă una discretă deși manifestarea lor generează o serie de comportamente cu mare impact atît în viața indiviuală cît și în societate.” ( Călin Stegerean)

 

Florentina Voichi  s-a născut la Craiova, a absolvit Institutul de arte plastice „Nicolae Grigorescu” în anul 1977 și este membră a Uniunii Artiștilor Plastici din anul 1991. Începînd cu anul 1987 a realizat mai multe expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup și colective.  

 

Expoziția  Florentinei Voichi - Legături de sânge va putea fi vizitată în sălile de la parterul Palatului Jean Mihail, în perioada 6 aprilie - 8 mai 2019, de marți până duminică, orele 10:00 - 17:00.

 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.