Duminică, 18 august 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 12 martie 2019, ora: 13:11
rss
 

Liga Albanezilor din România – început de an plin de activități

Acest articol conţine 6 poze
Liga Albanezilor din România – început de an plin de activități

Începutul anului 2019 a fost unul plin de acțiuni culturale pentru Asociația Liga Albanezilor din România (ALAR), organizația reprezentativă a minorității naționale albaneze. După o pregătire de aproape o jumătate de an, ALAR a lansat, în luna februarie, o nouă revistă cultural-științifică, intitulată Albanica. În prezența deputatului Bogdan-Alin Stoica, reprezentantul minorității albaneze în Parlamentul României, dar și a numeroși invitați speciali din lumea cultural-artistică și universitară, proiectul revistei Albanica, precum și conținutul primului număr – de aproape 250 de pagini! – au fost prezentate publicului din București și Constanța. Redactor-șef al revistei este bine cunoscutul albanolog Luan Topciu, consilier cultural în cadrul ALAR, iar din colegiul de redacție fac parte numai specialiști și doctori în științe din România și din Albania, dar și din alte state europene.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

 

Publicația va avea frecvență trimestrială, iar obiectivul principal este acela de a aduce în atenția publicului instruit istoria, cultura și civilizația albanezilor din România și de pretutindeni, precum și legătura istorică și spirituală deosebită dintre popoarele român și albanez.

[Foto 1 – Revista Albanica a fost lansată la Muzeul Național al Literaturii Române din București]

[Foto 2 – Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța a găzduit o prezentare a revistei Albanica]

Calendarul lunii februarie s-a încheiat cu vizita în România a celui mai mare poet albanez contemporan, Visar Zhiti. Fost deținut politic în vremea regimului comunist din Albania, Visar Zhiti a devenit, după 1990, nu doar un scriitor de renume, ci și o figură publică de prim plan. A fost deputat în Parlamentul Albaniei, ministru al culturii și diplomat la Roma, Vatican și Washington. La invitația deputatului Bogdan Alin-Stoica, marele scriitor s-a aflat pentru câteva zile în România și participat, la Muzeul Național al Țăranului Român din București, la lansarea unui volum bilingv ce grupează câteva dintre cele mai cunoscute poeme ale sale. Volumul a fost publicat de ALAR la editura proprie, Asdreni, în condiții grafice deosebite, iar traducerea poeziilor în limba română le aparține profesorilor Luan Topciu și Renata Topciu-Melonashi. Scriitorul Visar Zhiti s-a declarat impresionat de activitatea Asociației Liga Albanezilor din România și l-a felicitat pe deputatul Stoica pentru modul cum promovează, alături de echipa sa, cultura și civilizația albaneză. Evenimentul de la Muzeul Național al Țăranului Român a fost amplu reflectat în presa din Albania, dar și în publicațiile albaneze din Kosovo, Elveția sau Statele Unite ale Americii.

[Foto 3 – Scriitorul Visar Zhiti (centru, stânga) a participat la lansarea volumului de poezii Aripa frântă / Flatra e mundur, la Muzeul Național al Țăranului Român]

La începutul lunii martie, ALAR s-a îndreptat către Bruxelles, pentru a face cunoscute deputaților din Parlamentul European activitatea organizației, istoria minorității albaneze din România și relațiile interetnice rodnice din țara noastră. Deputatul Bogdan-Alin Stoica a participat, alături de conducerea asociației, la vernisajul expoziției de fotografie Vlora – A City in Awakening, aparținând artistului și deputatului albanez Fate Velaj, expoziție găzduită în sediul Parlamentului European de către europarlamentarul austriac Joseph Weidenholzer. Deputatul Stoica i-a oferit domnului Weidenholzer un pachet consistent cu publicațiile și materialele multimedia realizate de către ALAR, iar europarlamentarul austriac și-a manifestat intenția de a vizita România și de a demara o colaborare în domeniul multiculturalității cu organizația minorității albaneze. Delegația ALAR a participat, la Bruxelles, la mai multe ședințe de lucru ale forului european, iar Bogdan-Alin Stoica a avut întrevederi și cu alți oficiali din Parlamentul European, precum și cu doamna Janina Suela, ambasadorul Albaniei la Uniunea Europeană, în contextul în care Tirana așteaptă anul acesta deschiderea negocierilor de aderare.

[Foto 4 – Deputatul Bogdan-Alin Stoica a promovat acțiunile ALAR la Parlamentul European]

[Foto 5 – Delegația ALAR a participat la o serie de ședințe ale organismelor Parlamentului European]

Pentru Asociația Liga Albanezilor din România urmează o serie de alte proiecte pe plan intern, dar și internațional. „Ne propunem să evocăm, în primul rând, mari personalități române de origine albaneză”, a precizat deputatul Stoica. „În această primăvară vom organiza mai multe acțiuni dedicate marelui scriitor Victor Eftimiu, vom readuce în atenția publicului opera lui Cezar Ivănescu și vom explora și unii autori mai puțini cunoscuți, precum prințesa Elena Ghica, o femeie absolut remarcabilă, care a scris în special în Occident, sub numele Dora d’Istria”. Bogdan-Alin Stoica a adăugat că ALAR pregătește manifestări deosebite pentru toamna anului 2019: „Anul acesta organizația noastră împlinește douăzeci de ani de la înființare și vom marca acest ceas aniversar prin ceea ce ne dorim să fie o a doua ediție a Zilelor Culturii Albaneze, eveniment găzduit de Craiova în octombrie 2018, cu sprijinul și implicarea autorităților locale. Pentru toamna acestui an vom pregăti un concert extraordinar de muzică clasică, noi expoziții artistice și recitaluri de poezie albaneză”.

[Foto 6 – Deputatul Bogdan-Alin Stoica alături de europarlamentarul austriac Joseph Weidenzholer]

 

 

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.