Duminică, 18 august 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 29 ianuarie 2019, ora: 10:30
rss
 

Concert Ceaikovski sub bagheta maestrului Giovanni Panella

Concert Ceaikovski sub bagheta maestrului Giovanni Panella

Vineri, 01 februarie 2019, ora 19.00, are loc Concertul Ceaikovski, dirijor Giovanni Panella – Italia – Argentina, solist Gabriel Niță, vioară și Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 În program:

César Franck / Giovanni Panella: ”Pièce héroïque” în Si minor pentru orchestră

Tomaso Antonio Vitali / Ottorino Respighi: „Ciaccona” în Sol minor pentru vioară, orchestră de coarde și clavecin

Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 5 în Mi minor, op. 64

 

Nimic nu ne inspiră mai mult, în această iarnă, ca muzica plină de culoare şi originalitate a lui Piotr Ilici Ceaikovski, sub bagheta maestrului Giovanni Panella, născut în Italia şi stabilit în Argentina. Muzician cu preocupări artistice diverse: producții simfonice, camerale și de operă, dirijor și compozitor, Giovanni Panella va dirija la 1 februarie, ora 19, pe scena filarmonicii oltene, Simfonia nr. 5 de Ceaikovski, o lucrare de o frumuseţe melodică şi o prospeţime aparte. Dedicată lui Theodor Ave-Lallemann, directorul Societăţii Filarmonice din Hamburg, a fost cântată în primă audiţie la Sankt Petersburg (5 noiembrie 1888), sub conducerea autorului. Lucrarea reia într-o anumită măsură problematica filosofică dezbătută în Simfonia nr. 4, pretextul programatic fiind de această dată lapidar: „Cea mai deplină supunere în faţa destinului...”

 

Publicul este invitat să se bucure, în deschiderea serii, de muzica semnată de César Franck”Pièce héroïque”, orchestrată de Giovanni Panella; născut în anul 1985, a început de timpuriu educația muzicală, la doar 14 ani studiind deja dirijatul coral (cu maestrul Pio di Meo) și cel orchestral (cu maestrul Gian Luigi Zampieri). Este absolvent al Conservatoarelor “L. Refice” din Frosinone (compoziție și dirijat coral) și “San Pietro a Majella” din Napoli (dirijat orchestră); s-a perfecționat la Academia Chigiana din Siena, sub îndrumarea maestrului Gianluigi Gelmetti. Din 2011, își desfășoară activitatea artistică în America de Sud, cu precădere în Argentina, colaborând cu orchestre importante: Orquesta de la “Casa de la Opera de Buenos Aires”, Orquesta de Cámara del Congreso de la Nación Argentina, Orquesta Municipal de Avellaneda, Orquesta Municipal de Berisso, “Opera de Mar del Plata”.

 

Miezul concertului este dat de splendida „Ciacconă” de Tomaso Antonio Vitali, orchestrată de Ottorino Respighi, în interpretarea violonistului craiovean Gabriel Niță; absolvent al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la secţia interpretare muzicală – vioară, urmând în acelaşi timp şi cursurile secţiei compoziţie din cadrul aceleiaşi instituţii academice. Gabriel Niţă este laureatul multor concursuri prestigioase de vioară, naţionale şi internaţionale: „Vaclav Huml” Zagreb, Croaţia (1985), „Rodolfo Lipizer” Gorizia, Italia (1986) şi Anvers, Belgia (1995). Este membru al Uniunii Compozitorilor din România şi al Academiei „Santa Cecilia” din Roma, autor a peste 300 de lucrări ce cuprind compoziţii şi aranjamente pentru orchestră; pasiunea componistică fiind recunoscută şi prin faptul că este reprezentantul pentru Europa al Make Music Finale Software developement. Violonistul craiovean a scris recent orchestraţia Concertului nr. 2 în Si minor „La Campanella”, a Concertului nr. 4 în Re minor şi a Concertului nr. 5 în La minor pentru vioară de Niccolò Paganini.

 

Biletele pot fi procurate de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova (program luni-vineri, orele 10:00-18:00), Calea Unirii nr. 16, telefon 0251 414 698. Preţul unui bilet este de 40 lei şi 10 lei, redus, pentru elevi, studenţi şi seniori.


 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.