Duminică, 18 august 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 12 decembrie 2018, ora: 09:26
rss
 
Ziua Filarmonicii Oltenia

114 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova

114 ani de la primul concert al Societății Filarmonice din Craiova

De Ziua Filarmonicii, pe 17 decembrie, de la ora 19, muzica ne va purta în lumea magica a Crăciunului, a castelanelor medievale şi a balurilor de altă dată. Concert simfonic - ORCHESTRA SIMFONICĂ A FILARMONICII „OLTENIA”, DIRIJOR: ALEXANDRU IOSUB, SOLIST: CONSTANTIN SANDU (pian, PORTUGALIA)

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 În program:

Arcangelo Corelli: Concerto grosso în Sol minor op.6, nr.8, „Fato per la Notte di Natale”

Carlos Seixas: Concertul în La major pentru pian și orchestră de coarde

Carl Maria von Weber: Konzertstück în Fa minor pentru pian și orchestră, op. 79

Serghei Prokofiev: Simfonia nr. 7 în Do diez minor, op. 131

 

 

De Ziua Filarmonicii, pe 17 decembrie, de la ora 19, muzica ne va purta în lumea magica a Crăciunului, a castelanelor medievale şi a balurilor de altă dată. Un program optimist, luminos, plin de vervă, cu pianistul portughez, de origine română, Constantin Sandu, un muzician cu un magnific simţ al culorii şi al ritmului. Totul, sub bagheta maestrului Alexandru Iosub, cu o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă/operetă şi concerte simfonice.

 

Alexandru Iosub a absolvit succesiv Liceul de Artă “Octav Băncilă” din Iaşi şi Academia de Muzică din Bucureşti (promoţia 1977). Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub - muzician competent, talentat - s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti.

*

De la debutul ca solist, la vârsta de 14 ani, Constantin Sandu a susţinut o intensă activitate concertistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate: „personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală şi, în acelaşi timp, autentică” („Piano Journal” - Marea Britanie), „muzician cu o personalitate indiscutabilă, (...) un magnific simţ al culorii şi al ritmului, care se alătură unei virtuozităţi categorice” („Diario de Sevilla” - Spania). Pianistul Constantin Sandu a realizat diverse înregistrări CD cu lucrări de Beethoven (2001), Albeniz şi Gershwin (2002), compoziții portugheze şi româneşti pentru pian (2005), concerte de W. A. Mozart și A. J. Fernandes (2009). În 2006, a obţinut titlul de Doctor în Muzică la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, cu teza „Muzica portugheză pentru pian”. Din 1991, s-a stabilit în Portugalia, unde în prezent este șef - catedra de pian la Şcoala Superioară de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

*

 

114 ani de muzică la Craiova

Filarmonica „Oltenia” Craiova s-a născut dintr-o poveste de prietenie, din dorinţa unor oameni de a face lucruri frumoase şi de a aduce muzică prietenilor şi oraşului. La început a fost un grup de oameni entuziaşti, care a pus bazele primei orchestre simfonice a Craiovei, la 17 decembrie 1904. Anul acesta se împlinesc 114 ani de tradiţie, 114 ani de la primul concert simfonic susţinut la Craiova.

La 17 decembrie 1904 a avut loc loc primul concert public cu orchestră şi cor, sub conducerea dirijorilor C. Gaudy şi Elie Mihailescu, solişti fiind Valeria Graepel şi I. G. Mayer. Acest eveniment atestă înfiinţarea actualei Filarmonici. La început, Filarmonica s-a afirmat prin ceea ce organizatorii numeau serate (bilunare şi cu caracter cameral), organizate în incinta Salonului Minerva şi la Băile Comerciale.


 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Aeroportul din Craiova, dotat cu defibrilator automat
Olguța Vasilescu: IT-ul românesc performează în guvernarea PSD
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.