Luni, 20 mai 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 5 decembrie 2018, ora: 09:45
rss
 

Psiholog Mihail Jianu: Cheia unei vieţi împlinite este să îţi aminteşti de tine, în timp ce cauti să îi multumeşti pe alții

Psiholog Mihail Jianu: Cheia unei vieţi împlinite este să îţi aminteşti de tine, în timp ce cauti să îi multumeşti pe alții

Psihologul Mihail Jianu ne-a spus într-un interviu oferit Ziarului Oltenia 24 cât de importantă este prezența părinților în viața copiilor, dar și cât de necesar este calmul în viața noastră. Acesta consideră că depresia, anxietatea și atacurile de panică sunt cele mai frecvente probleme alea oamenilor în acest moment. Psihologul Mihail Jianu ne oferă mai multe sfaturi pentru ca viața noastră să fie una frumoasă și liniștită.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

Reporter: Ce ne puteți spune despre dumneavoastră și domeniul  pe care îl studiați? Aveți o definiție personală a PSIHOLOGIEI?

Mihail Jianu: Ca licențiat al  Facultații de Psihologie și Științele Educației, consider că am dobândit în timpul anilor de pregătire, informații valorose în domeniul psihologiei. Pot spune că sunt orientat spre cunoștere și informare, dinamic, cu abilități de ascultare și înțelegere, care s-au dezvoltat prin efectuarea mai multor stagii ce mi-au permis dezvoltarea experienței profesionale. Există mai multe abordări legate de semnficația termenului „ psihologie”, ceea ce îmi îngreunează elaborarea unei definiții proprii, însă vă ofer perspectiva mea despre această ştiință, definind-o ca fiind un proces care însumează totalitatea aspectelor ce caracterizează un individ: stare, emoţii, gânduri, comportament, concepţii, mentalitate etc.

 

Rep. : De ce PSIHOLOGIA? Ce v-a determinat să alegeți această meserie?

M.J. : În orice pas important există o motivație, o forță ce te direcționează într-un anumit sens. În cazul meu, magnetul ce m-a atras în această zonă este preţuirea față de oameni, nevoia de a le înțelege cauza deznădăjduirii sau a dezechilibrului lăuntric, precum și de a desluși enigmele sufletești  .

 Deoarece, societatea blamează anumite slăbiciuni umane, este nevoie de psiholog. Acesta nu disprețuiește, este tolerant cu cei care i se deschid, învață oamenii să se îmbrățișeze, să se prețuiască, dă dovadă de empatie, ascultă plânsul sfâșietor  și oferă soluții celui chinuit de dureri greu de suportat.

Întrucât mă identific  în aceste atribute, sunt psiholog, deoarece îmi place să mă dezvolt  încontinuu și să ajut oamenii, aducându-i în punctul de a conștientiza că sunt capabili să se descurce singuri.

 

Rep. : Cum arată omul de astăzi din punct de vedere al percepției vieții, familiei, prietenilor? (Ce îl influențează?)

 

M. J. : Făcând o comparație cu generațiile trecute, este evidentă evoluția umană din punct de vedere cognitiv. Informațiile sunt mult mai ușor de accesat, la distanță de doar un click. Tehnologia a avansat, oamenii se pot documenta pe diferite subiecte și teme de discuții. Pe de altă parte, toate aceste bunuri, au venit cumva în defavoarea familiei clasice. Multi părinți merg în străinătete pentru a putea ține pasul cu societatea contemporană, lăsându-și copiii în grija bunicilor. Pe măsură ce oferă bunăstarea familiei, material, creează lacune pe latura afectivă. Copiii sunt privați de prezența unui părinte sau a ambilor, ceea ce le poate aduce frustrări într-un anumit punct al vieții, devenind dependenți de prezența oamenilor de care se atașează.

Însă, nu doar cei plecați în străinătate sunt unicii afectați, chiar și în țară, locuind sub același acoperiș, membrii unei familii abia mai reușesc să se întâlnească, deoarece toată evoluția această tehnologică și materială pe care ne-o dorim, costă. Prin urmare, omul își  “cheltuiește” timpul dedicat celor dragi, muncind suplimentar pentru a reuși să se mențină la un nivel de trai în concordanță cu timpurile actuale.

Prieteniile, spre deosebire de trecut, când nu existau internetul şi reţelele de socializare, sunt, oarecum, mai ușor de întreținut, dar nu neapărat la fel de reale și profunde. Acum există mai multe variante de a păstra legăturile când viața pune distanțe kilometrice, însă stresul pentru a avea, i-a făcut pe oamenii să uite  a fi.

În ceea ce privește influența, aceasta se exercită asupra omului prin tot ceea ce îl înconjoară: atmosferă, casă, comunitate, familie, prieteni.

 Oricare ar fi natura factorilor care îl ghidează, fie că vorbim despre o motivație intrinsecă sau extrinsecă, se observă la omul  contemporan, dorința de a se autorealiza și  de a-și depăși limitele.

 

Rep. : Românii priveau în trecut cu suspiciune persoanele care apelau la un psiholog; s-a schimbat această atitudine?

 

M.J. : Concepția că doar nebunii merg la psiholog s-a mai diminuat. Oamenii nu mai sunt atât de reticenți, sunt mai informați și au început să înțeleagă diferența dintre cele două domenii: psihologie și psihiatrie.

Psihologul se ocupă de persoanele care experimentează un anumit dezechilibru pasager în viaţa lor, în timp ce psihiatrul are pacienţi cu tulburări psihice sau comportamentale care afectează atât persoana în cauză, cât şi pe apropiaţii acesteia, pe termen nedeterminat.

 

Rep. : Care considerați că sunt cele mai mari probleme psihologice cu care se confruntă oamenii din țara noastră?

 

M. J. : Depresia, anxietatea, atacurile de panică sunt problemele frecvente ale momentului.

Oamenii din diferite colțuri ale lumii, nu doar din România, au multiple blocaje, obsesii sau fobii, care le scad calitatea vieții,  perioade îndelungate, până să conștientizeze că au nevoie de sprijin.

 

Rep. : Este omul „un animal” care face compromisuri pentru a fi acceptat în societate?

M.J. : Această întrebare mă trimite cu gândul la opera  “Riga Crypto şi Lapona Enigel”de Ion Barbu, care face referire la regnul animal și cel vegetal. Şi acolo observăm că există reguli stricte, pe care exemplarele sunt nevoite să le respecte pentru a păstra un echilibru.

Societatea, de asemenea,  impune norme pe care trebuie să le respectăm, chiar dacă avem o altă viziune despre cum ar trebui să arate o anumită situație, lăsăm de la noi.

De fapt, compromisul are doua sensuri, înseamnă înţelegere, acord bazat pe cedări reciproce, concesie, însă, pe de alta parte, în funcţie de context, mai înseamnă şi reputaţie pătată, discreditare, ceva urât, reprobabil, dezaprobat de ceilalţi, de societate.

Fiecare are un mod propriu de acceptare a ideilor celor din jur. Unii cedează mai usor, acceptă compromisul pentru a evita o confruntare cu persoanele dragi. Alţii îşi aleg cercul de prieteni care îi acceptă ca lideri, ca să poată fi mai tot timpul în centrul atenţiei.

Chiar şi sensul pozitiv al compromisului în relatiile cu ceilalti,  trebuie să aibă o limită şi să fie practicat de toate persoanele dintr-un anturaj. În situaţia în care tu eşti unicul care cedează de fiecare dată în fața prietenilor, ar trebui să îţi ridici niște semne de întrebare, deoarece atititudinea fiecăruia trebuie să fie echilibrată, pentru a se  evita anumite etichete.

Oricine poate fi pus în situaţia de a face compromisuri, diferenţa constă în cele două sensuri ale cuvântului. Acesta nu este ceva dezaprobat de societate, decât atunci cand renunţi la anumite valori precum: dreptatea, cinstea, onoarea, adevărul, pentru a-ţi atinge anumite scopuri personale.

 

Rep. : Ați putea să ne recomandați o carte sau mai multe din domeniul psihologiei pe care ar trebui să le citim și care credeți că ne pot învăța ceva special?

M.J. : Pentru cei care doresc să cunoască psihologia umană, este nevoie să citeasca mai multe cărti pentru a putea utiliza cunoștințele dobândite în benficiul unei vieți mai bune. Psihologia abordează foarte multe teme, de aceea, înainte de a face o recomandare, trebuie să cunoști subiectul, altfel este dificil să oferi un titlu, iar acesta să se potrivească oricui. După părerea mea, una dintre cele mai bune cărți  de citit este „Gândire rapidă, gandire lentă” . Scrierea îi aparține unui laureat Nobel, d-lui Daniel Kahneman  și este utilă pentru oricine are de-a face cu o profesie care are o legătură cu psihologia: doctori, terapeuți, profesori, manageri etc.

 

Rep. : Trăim într-o lume guvernată de stres, crize de timp, lipsuri, etc. Un sfat pentru ca oamenii să-și mentină calmul și să găsească o cale de relaxare.

M.J. : Primul pas este identificarea factorilor perturbatori, care te fac sa îți pierzi calmul. După ce descoperim cauzele, este benefic să ne concentrăm pe menținerea stării de linişte, iar ori de câte ori simțim că se apropie o criza de nervi, repetăm că suntem bine, că noi  controlăm situaţia, ci nu invers, până ce simţim cu adevărat acest lucru. Problemele nu pot fi ocolite, ci trebuie înfruntate, apoi lăsate să treacă pe langă noi, fără sa ne domine starea și reacțiile.

Încercând să ne înconjurăm de oameni şi lucruri care ne produc mici bucurii, eliminăm tensiunea acumulată şi ne intensificăm calitatea vieții. Este bine ca fiecare să ne cunoaştem țelurile şi să luptăm pentru ele, deoarece proiectele personale aduc mulțumire, adunci când sunt realizate cu implicare şi dăruire.

Cheia unei vieţi împlinite este să îţi aminteşti de tine, în timp ce cauti să îi multumeşti pe alții! Mintea şi sufletul, asemenea corpului au nevoie de relaxare. Aşa cum un trup epuizatat, nu poate realiza cu uşurinţă un efort fizic, nici un suflet tulburat, nu poate duce o viată împlinită. Însă, cu o gândire flexibilă , putem face faţă oricărei provocări, ne putem gestiona timpul în favoarea propriei persoane şi ne putem construi întreaga viaţa în echilibru.

 

Rep. : În domeniul relaţiilor de cuplu, care sunt cele mai frecvente probleme pe care le întâmpină cuplurile?

M.J. : Lista poate fi mare şi variată, însă mă voi opri la cele mai întâlnite probleme . Acestea sunt: lipsa comunicării, neîncrederea, lipsa pasiunii, rutina sau plictiseala în cuplu, probleme financiare, activitatea sexuală redusă, dezinteresul faţă de nevoile partenerului etc.

Cuplurile de succes nu sunt cele care nu au întâmpinat dificultăţi, ci acelea care au ştiut cum să gestioneze situaţia şi să facă faţă tuturor impedimentelor care au intervenit în calea fericirii lor. Calitatea unui cuplu este dată de capacitatea celor doi subiecti implicaţi de a-si oferi suport reciproc , de a realiza că în faţa unei situaţii dificile sunt parteneri şi nu adversari. Modul în care ei se adapteaza sau reactionează la problemele fireşti, care apar în cursul vietii, poate duce la dezvoltarea sau deteriorarea relației.   

                           

Rep. : Care sunt proiectele la care lucrezi acum şi ce planuri de viitor ai?

M.J. : Îmi împart orele de muncă zilnice între programul de lucru pe care îl desfășor ca angajat la Protecția Copilului, Dolj, cabinetul individual de psihologie și diverse colaborări cu școli și grădinițe. De asemenea, particip la conferințe și cursuri de perfecționare.

În viitor, mă văd profesând cu aceeași pasiune și dăruire, continuând, desigur, să mă informez și să îmi extind limitele. Consider că întreaga viață avem de învățat și nu trebuie să ne oprim niciodată din a ne șlefui mintea, deoarece creierul trebuie  stimulat în permanență, pentru a produce idei constructive. Prin urmare, nu evit provocările, le aștept și le pemit să mă surprindă.

 

 

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.