Luni, 20 mai 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 3 decembrie 2018, ora: 13:03
rss
 
Visul oltenilor devine realitate

S-a făcut primul pas pentru dezvoltarea Olteniei. S-au semnat contractele pentru Drumul Expres Craiova – Pitești

Acest articol conţine 3 poze
S-a făcut primul pas pentru dezvoltarea Olteniei. S-au semnat contractele pentru Drumul Expres Craiova – Pitești

Azi la Craiova a fost făcut primul pas concret pentru dezvoltarea unei regiuni a României. A avut loc semnarea contractelor de proiectare și execuție a primelor două tronsoane din Drumul Expres Craiova-Pitești. Un moment care aduce mai aproape de final un proiect de infrastructură care trebuie să lege Craiova de capitală.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Execuția începe în anul 2019. La semnarea documentației au fost prezenți directorul general al CNAIR, Narcis Neaga, vicepreședintele senatului, senator Claudiu Manda, fostul primar al Craiovei, deputatul Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei – Mihail Genoiu, deputați, parlamentari de Dolj, oficialități locale și județene, dar și reprezentanții firmelor desemnate câștigătoare la construirea drumului expres.

“S-a semnat contractul pentru drumul expres in regim de autostrada Craiova - Pitești, primele doua tronsoane, pana la Slatina. Tronsonul 1 va traversa localitățile Ghercesti, Pielesti și Robanesti, cu plecare din Craiova, va avea o lungime de 17,7 km, va avea doua pasaje și șapte poduri, va costa 76 milioane de euro fără TVA și va fi executat de firma Tirrena Scavi SpA, din Italia. Al doilea tronson va tranzita localitățile Bals, Barza, Piatra Olt, Slatioara, Ulmi, Milcov, Slatina și Valea Mare, va avea o lungime de 40 km, va avea 10 poduri inclusiv peste raul Olt și 5 pasaje, va costa 217 milioane euro fără TVA și va fi executat de Asocierea SA&PE Construct SRL-Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL- Consitrans SRL, din România. Deși procedurile au demarat imediat după instalarea guvernului câștigător al alegerilor parlamentare, procedurile de licitatie și contestațiile la instanța au durat doi ani. Pentru celelalte doua loturi, de la Slatina la Pitești, licitația urmează a fi reluată luna aceasta, după ce instanța a respins procedura. Aceeași speța, aceeași lege, doua instante au dat soluții diferite. Așa e in România... Sa ne bucurăm, totuși, pentru ca azi a fost un moment istoric: primul pas concret pentru dezvoltarea unei regiuni a României a fost făcut”, a declarat fostul ministru al Muncii, deputatul Lia Olguța Vasilescu, care s-a zbătut în toți acești ani împreună cu senatorul Claudiu Manda ca această dorință a oltenilor să fie îndeplinită.

 

„Le mulțumesc celor din zona executivă că au făcut posibil acest proiect, îi felicit pe cei care au câștigat licitația și le spun că Oltenia își dorește foarte mult acest drum expres, și ne-am dori și ca perioada de proiectare și execuție să nu se încadreze în maximum perioadei din contract.

Aș vrea să spun tuturor cum au început lucrurile:

· în decembrie 2016, după ce am obținut mandatele de parlamentari, spuneam de fața cu toți, în această clădire, că plecăm la București pentru un mandat de patru ani și că dacă ne întoarcem fără autostradă, va fi un mandat pierdut pentru Oltenia;

· în ianuarie 2017, am avut o discuție în partid, cu domnul președinte Dragnea și primul lucru pe care ni l-am dorit a fost să avem un secretar de stat la Ministerul Transporturilor, domnul Ovidiu Flori, și singurul lucru pe care i l-am cerut a fost să ne ajute, să ne sprijine, ca acest proiect, atât de dorit, să înceapă, să prindă viață;

· 06 aprilie 2017, am avut Comitet Executiv Național la Sinaia, unde împreună cu președinții organizațiilor județene din Oltenia, cu domnul Dragnea, am optat pentru drum expres. La vremea respectivă ne spuneau cei de la Ministerul Transporturilor că pentru autostradă ar trebui să ne gândim la o perioadă de 7 ani, documentare, proiectare, execuție, că așa stau lucrurile în România. Și cea mai bună soluție ar fi ca unui proiect mai vechi de drum expres, să i se actualizeze indicatorii și să se dea drumul la treabă. Ne spuneau de atunci că ne putem gândi la 4 ani de zile. Am crezut că glumesc și am sperat ca aceasta să fie perioada cea mai mare;

· la data de 07 aprilie 2017, venea în vizită, la Craiova, primul ministru al României de atunci, domnul Sorin Grindeanu, la Ford, și anunța oficial că Guvernul declanșează oficial procedura de licitație pentru acest drum expres.

După data de 07 aprilie 2017, ne aflăm la un an și jumătate, în situația în care putem să semnăm doar pentru jumatate din obiectiv.

Au fost patru tronsoane, toate scoase la licitație pe aceeași procedură. Au fost contestate în instanță. Doua dintre ele au ajuns la un complet de judecată, celelalte două la un altul. Un complet a spus ca are dreptate Ministerul si alt complet, pe aceeași lege, a spus că nu are dreptate.

Pe celelalte două trosoane probabil că se va relua procedura. Unde a câștigat Ministerul, după un an și jumătate, suntem în faza în care semnăm. Să sperăm că nu o să dureze încă un an și jumătate semnarea pentru celelalte două trosoane. Să mulțumim instanțelor de judecată că pe aceeași lege avem decizii diferite. Poate că aici ar trebui ca România să înțeleagă că mai are de lucru.

Vreau să le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibil acest eveniment, să îi mulțumesc domnului ministru Răzvan Cuc, domnului ministru Felix Stroe, domnului ministru Lucian Șova, domnului fost director al CNAIR Ioniță Ștefan și actualului director CNAIR Narcis Neaga”, a spus senatorul Claudiu Manda.

 

“Azi la Craiova a avut loc semnarea contractelor de proiectare și execuție a primelor două tronsoane din Drumul Expres Craiova-Pitesti. Un moment care aduce mai aproape de final un proiect de infrastructură care trebuie să lege Craiova de capitală iar în viitor și de rețeaua de autostrăzi de dincolo de Carpați. La eveniment au participat reprezentanții autorităților publice locale, parlamentari doljeni, reprezentanții CNAIR și constructorii desemnați prin licitație. Acum avem certitudinea că în viitorul apropiat Balșul și Slatina vor putea fi tranzitate rapid și fără dureri de cap pentru șoferii în trecere și pentru localnicii sufocați de mașini!, a declarat senatorul Radu Preda.

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.