Duminică, 19 mai 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 21 noiembrie 2018, ora: 14:44
rss
 

Simpozionul Național Marea Unire și începuturile avangardei românești. Șașa Pană și Mișcarea de la Unu. 90 de ani de la înființarea revistei Unu

Simpozionul Național Marea Unire și începuturile avangardei românești. Șașa Pană și Mișcarea de la Unu. 90 de ani de la înființarea revistei Unu

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în intervalul 23-24 noiembrie 2018, în sala „Acad. Dinu C. Giurescu”, Simpozionul Național cu titlul „Marea Unire și începuturile avangardei românești. Șașa Pană și Mișcarea de la Unu. 90 de ani de la înființarea revistei Unu”.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

Apărută la zece ani după Marea Unire în Dorohoi, mutată ulterior la București, și promovând ideea de unitate națională - unul din mottourile revistei era „Toți pentru UNU, UNU pentru toți!”, respectiv principiulmodernității artei și literaturii, revista „Unu” a reunit o parte din cei mai valoroși scriitori avangardiști ai epocii, Sașa Pană, Geo Bogza, Ilarie Voronca, Stephan Roll, Urmuz ș.a., precum și artiști de renume ca Victor Brauner, M.H. Maxy, Man Ray etc.

Despre importanța și rolul jucat de aceste personalități la dezvoltarea literaturii și artei moderne vor dezbate profesorii, criticii de artă, cercetătorii, scriitorii,  doctoranzii și masteranzii care s-au înscris cu lucrări în cadrul simpozionului.

Sesiunile de comunicări vor fi prefațate de vernisarea expoziției dedicate avangardei românești din prima jumătate a secolului XX. În cadrul acesteia, vor fi grupate documente, manuscrise și fotografii din Arhiva „Sașa Pană”, dar și înregistrări audio cu Sașa Pană din arhiva Radio România Cultural. De asemenea, în cadrul primei zile a simpozionului, vineri, 23 noiembrie, vor fi lansate volumele „Jurnalul sinuciderii de Ilarie Voronca” și „DeagăMagdalena... Corespondență Geo Bogza - Madda Holda”, ediții îngrijite de Vladimir Pană, „Manuel Sin Marcu de A.L. Zissu”, ediție îngrijită de Emil Nicolae, respectiv „En garde! Avangarda”, autor Florin Colonaș.

 

 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.