Duminică, 19 mai 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 9 iulie 2018, ora: 08:19
rss
 

Expoziția Manierismul ca stare, la Muzeul de Artă Craiova

Expoziția Manierismul ca stare, la Muzeul de Artă Craiova

Muzeul de Artă Craiova găzduiește până la jumătatea lunii august expoziția „Manierismul ca stare”, ce include aproximativ 50 de lucrări de pictură, desen și obiect aparținând artistului Cătălin Bălescu.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

„Într-o ambianță arhitecturală de excepție, artistul creează agregări de universuri paralele. Grație lui primim estompate frânturi dintr-o lume serafică, desfășurată imponderabil într-o stare de reverie asumată,  ancorată în certitudinea unui tip de împlinire supremă. Suntem parcă martorii unei învăluiri cosmice în mucusul digerant ce precede o absorbție mult așteptată și dorită, populată de creaturi cantonate într-o atitudine de abandon împlinit, ce par a se afla în anticamera ce precede topirea fără recurs în Absolut. Personajele sale, multe dintre ele cu alură ingenuă, ocupă un spațiu ireal, continuând  să existe  nedefinit, așteptând cu speranță contopirea în universul cunoașterii și al adevărului absolut. Observam cum creaturi serafice, aflate într-un tărâm distinct, ne țin, parcă condescendent, sub o vagă observație. De undeva, de foarte departe, simțim că suntem examinați, neutru, suveran, distant și rece. Resursa de imaginație a privitorului este un dat necesar pentru a intra în lumea ce se deschide din pânzele lui Cătălin Bălescu, pentru că nu întâlnim prea des un artist care să spună atât de mult, temperându-și permanent tentația de a spune tot, un artist la care poezia pânzelor se săvârșește din ceea ce nu a rostit, din ce doar a sugerat, a îngânat, a dorit și, până la urmă, poate doar a visat.” (Emilian Ștefârță, manager al Muzeului de Artă Craiova)

Cătălin Bălescu este profesor la Universitatea Națională de Arte București, Departamentul de pictură  unde, din anul 2012, deține funcția de rector. În anul 2017 a obținut Premiul pentru pictură al Uniunii Artiștilor Plastici din România. A avut numeroase participări la expoziții internaționale, cele mai recente fiind: Memory and Dream- 6th, International Biennale Beijing, China (2015); Galeria Fundației Maimeri, Milano (2014); Trienala internațională de desen și gravură – ediția a III-a, Bangkok, Thailanda (2012).

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică în intervalul orar 10.00-17.00.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.