Vineri, 26 aprilie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 22 mai 2018, ora: 10:14
rss
 

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman participă la cea de-a 42-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americane de Științe și Arte

Biblioteca Județeană Alexandru și Aristia Aman participă la cea de-a 42-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americane de Științe și Arte

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” participă în perioada 23-26 iunie 2018 la cea de-a 42-a ediție a Congresului Academiei Româno-Americane de Științe și Arte (ARA), care va avea loc la Cluj-Napoca. Ediția de anul acesta, cu o însemnătate deosebită pentru țara noastră, se desfășoară sub titulatura „ARA la Centenarul Marii Uniri” șiva fi găzduită de prestigioasa Universitate Babeș-Bolyai.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 

În cea de-a doua zi a evenimentului, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează o masă rotundă cu tema „Exilul românesc la confluența dintre trecut și viitor: de la un tezaur documentar la o viziune muzeografică”, care va fi coordonată de managerul bibliotecii, Lucian Dindirică. La această masă rotundă, bibliotecarii vor susține prezentări despre viața și opera unor personalități române din exil, precum Mircea Eliade, Horia Vintilă, Corneliu Șerban-Popa, Basarab Nicolescu, Victor Roman, Benjamin Fondane sau Constantin Brâncuși, prezentări bazate pe documente din arhivele personale care se vor regasi în viitorul Muzeu al Cărții și Exilului Românesc. Totodată, cu acest prilej, va fi vernisată și expoziția de afișe „Inaugurarea Bibliotecii Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”.

„Suntem onorați de invitația primită din partea Academiei Româno-Americane de Științe și Arte. Ne bucurăm în mod special de faptul că vom organizao masă rotundă, în cadrul căreia vom prezenta materiale aflate în „Biblioteca Exilului Românesc din Paris – Basarab Nicolescu”, o secție unică în lume ca importanță și relevanță. De altfel, lucrările și toate celelalte materiale donate de academicianul Basarab Nicolescu reprezintă nucleul viitorului Muzeu al Cărții și Exilului Românesc, cărora li se vor adăuga cele 28 de dosare din pachetul Mircea Eliade, precum și fondurile Dan Berindei, Dinu C. Giurescu, Ileana Vulpescu, Vintilă Horia, Leonid Mămăligă, Paul Barbăneagră, Cicerone Poghirc, Șerban-Viorel Stănoiu, Șerban Popa. Pentru noi este o mare realizare înființarea acestui muzeu și ne bucurăm nespus să prezentăm proiectul nostru distinselor personalități care vor participa la acest eveniment deosebit pentru mediul academic și științific. Îi mulțumim doamnei prof. univ. dr. Ruxandra Vidu, președintele Academiei Româno-Americane de Științe și Arte, pentru invitația de a lua parte la cea de-a 42-a ediție a congresului.”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

              Printre invitații ediției din acest an a Congresului Internațional al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe se află președintele Academiei Române, acad. prof. Ioan-Aurel Pop, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă și prorectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Ioan Bolovan.

               Pe durata celor patru zile, invitații vor participa la conferințe plenare, pe secțiuni, și vor lua parte la dezbateri în cadrul cărora vor fi prezentate idei revoluționare din domeniul tehnologiei, al artelor și al științei. „Congresul ARA  a constribuit  de peste patru decenii la dezvoltarea și promovarea științifică a României la nivel mondial, la promovarea culturii și limbii române în lume și aduce în prim-planul vieții academice internaționale rezultatele remarcabile ale elitei intelectuale românești în diaspora. În fiecare an, Congresul ARA reunește experți din diferite domenii ale artei și științei, oferind un afiș-forum academic cu un aport remarcabil din domeniile: lingvistică, literatură, medicină, muzică, fizică, politică, științeaplicate, inginerie, filosofie, teologie. Congresul ARA este un eveniment academic unic, cecreeazăcadrulpentrudezvoltareacolaborărilorinternationaleîntreromânii de pretutindeni”, a subliniatpreședintele ARA, prof. univ. dr. RuxandraVidu. 

                Academia Româno-Americană a fost înființată în anul 1975, în California, de un grup de intelectuali români stabiliți în Statele Unite ale Americii. În fiecare an, ARA organizează un congres care le oferă prilejul intelectualilor să își prezinte ideile și realizările în domenii diverse, de o importanță deosebită.

 

 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Claudiu Manda
Ştiri pe bandă
 
LOV
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.