Joi, 21 februarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 19 ianuarie 2018, ora: 07:55
rss
 

Lansarea volumului Jurnal. Volumul I. Începuturile unui exil îndelungat (1940 – 1954), de Ion Rațiu

Lansarea volumului Jurnal. Volumul I. Începuturile unui exil îndelungat (1940 – 1954), de Ion Rațiu

Biblioteca Județeană “Alexandru și Aristia Aman”găzduiește vineri, 19.01.2018, începând cu ora 16,00, lansarea volumului Jurnal. Volumul I. Începuturile unui exil îndelungat (1940 – 1954), de Ion Rațiu.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Volumul este prefațat de Nicolae C. Rațiu, fiul lui Ion Rațiu, iar studiul introductiv, notele şi îngrijirea ediției se datorează istoricului Stejărel Olaru. Volumul a apărut cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) la Editura Corint, în 2017. La eveniment va participa Indrei Rațiu, fiul cunoscutului diplomat, scriitor și jurnalist Ion Rațiu.

         Evenimentul va fi moderat de Mihai Firică, iar despre volum și personalitatea lui Ion Rațiu vor vorbi profesorii Sorin Liviu Damean și Mihai Ghițulescu.

         Ion Raţiu (6 iunie 1917- 17 ianuarie 2000) - liderul ales al Uniunii Mondiale a Românilor Liberi, stabilit la Londra, a fost cea mai puternică şi consistentă voce a opoziţiei împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Jurnalist, autor al multor volume, Ion Rațiu a fost și un om de afaceri de succes, în domeniul transporturilor maritime și imobiliare. În acelaşi timp, Ion Raţiu a oferit susţinere multor persoane care se refugiau din faţa dictaturii lui Nicolae Ceauşescu.

         Exilat la Londra după instaurarea comunismului în România în 1946, Ion Raţiu s-a dedicat luptei împotriva comunismului, având contribuţii regulate la serviciul român al BBC, Radio Europa Liberă și Vocea Americii. În 1957, a publicat „Policy for the West“, o carte de mare succes prin care a criticat atitudinea Occidentului față de Uniunea Sovietică și comunism. În 1975, anul în care a publicat „Contemporary Romania“, Ion Rațiu a decis să-și dedice toată energia luptei pentru o Românie liberă, democratică.După 50 de ani petrecuți în exil, Ion Raţiu s-a întors în România în 1990 şi a candidat la alegerile prezidenţiale. În intervalul 1990-2000 a fost deputat în Parlamentul României.

 
Alte articole din Învăţământ şi Cultură:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.