Vineri, 26 aprilie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 15 decembrie 2017, ora: 10:12
rss
 

Managerul Filarmonicii Oltenia, Gabriel Zamfir: Partea frumoasă a acestei activități este atunci când publicul se ridică în picioare și aplaudă actul artistic

Managerul Filarmonicii Oltenia, Gabriel Zamfir: Partea frumoasă a acestei activități este atunci când publicul se ridică în picioare și aplaudă actul artistic

După aproape trei luni de când a obținut funcția de manager al Filarmonicii “Oltenia” Craiova, Gabriel Zamfir a reușit să pună în scenă concerte care au avut un real succes pentru publicul meloman, dar a și inițiat diverse demersuri în scopul de a atrage cât mai mulți tineri spre acest gen de muzică. Actualul manager ne vorbește într-un interviu oferit ziarului Oltenia24 și despre surprizele oferite, în acest an, la Concertul de Crăciun.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Reporter: În urmă cu aproape trei luni ați luat frâiele uneia dintre cele mai importante instituții de cultură din Craiova, Filarmonica Oltenia”. Cum ați găsit Filarmonica “Oltenia” atunci când ați obținut funcția de manager?

Gabriel Zamfir: Așa este, în data de 18 decembrie 2017, se împlinesc 3 luni de când am preluat conducerea Filarmonicii“Oltenia” Craiova.  Nu pot afirma că am găsit instituția într-un fel anume, pot afirma cu convingere că personalul artistic și nu numai au dorit o stabilitate din punct de vedere managerial.

 

Rep. : De ce Filarmonica Oltenia” Craiova?

G.Z. : Trebuie să spun că Filarmonica “Oltenia” Craiova, este instituția de cultură cea mai veche din Craiova cât și din Oltenia, fiind înființată prin Decret Regal la data de 17 aprilie 1947, Decret semnat de Regele Mihai I. Până în data de 17 aprilie 1947 a funcționat Societatea Filarmonică din Craiova, fondată în anul 1904, iar primul concert a fost susținut in 17 decembrie 1904. Iată câteva date istorice importante care ne fac să spunem că Filarmonica Oltenia” Craiova este instituția de cultură de referință în Craiova, dar și din Oltenia.

 

Rep. : Este muzica unul dintre lucrurile care vă motivează în ceea ce faceți?

G.Z. : Muzica reprezintă cea mai pură și delicată artă, din punctual meu de vedere.

Pot spune că încă de la începuturile formării mele profesionale am avut ocazia să studiez muzică, apoi pe tot parcursul vieții mele am fost însoțit de muzică, reușind ca în anul 2011 să finalizez studiile cu o Teză de doctorat pe care am intitulat-o “Ipostaze actuale ale categoriilor neocazionale din perspectiva fenomenului folcloric muzical-vocal oltenesc” sub îndrumarea maestrului prof. univ. dr. Gheorghe Oprea de la Universitatea Națională de Muzică din București. Pe lângă activitatea de manager al Filarmonicii, sunt și lector universitar doctor în cadrul Departamentului de Arte, Facultatea de Litere din cadrul Universității din Craiova din anul 2007. Iată câteva argumente care atestă că MUZICA mă motivează în tot ceea ce întreprind.

 

Rep. : Care este prezența tinerilor la evenimentele Filarmonicii și dacă aveți ceva în plan în acest sens?

G.Z. : Din păcate, prezența tinerilor nu este foarte mare la concertele noastre, însă în acest sens am demarat politici de atragere a tinerilor din licee prin semnarea de protocoale cu mai toate liceele din Craiova, însă un alt demers pe care l-am demarat de la momentul preluării conducerii Filarmonicii, a fost de a deschide ușile tinerilor muzicieni ai Liceului de Artă “Marin Sorescu” din Craiova dar și studenților Departamentului de Arte din cadrul Universității din Craiova, în present avem 20 de tineri voluntari care fac practică artistic în cele două secții Cor și Orchestră ale Filarmonicii “Oltenia” Craiova.

 

Rep. : În spatele tuturor spectacolelor se află multă muncă. Care este partea frumoasă în tot ceea ce faceți?

G.Z. : Este adevarat, pregătirea unui concert presupune multă muncă, multe repetiții, care de foarte multe ori sunt extrem de obositoare, însă mărturisesc că am găsit în Filarmonică un colectiv unit și profesionist, vorbesc aici de cele două compartimente artistice, Corul academic și Orchestra Simfonică.

Partea frumoasă a acestei activități artistice este atunci când publicul nostru se ridică în picioare la sfârșitul concertelor și aplaudă actul artistic exprimat cu multă măiestrie de către artiștii Filarmonicii “Oltenia” Craiova.

 

 

Rep. : În zilele de 19 și 20 decembrie, Filarmonica Oltenia organizează Concertul de Craciun, unul dintre cele mai așteptate spectacole din an. Ce ne puteți spune despre acest concert?

G.Z. : Așa este, în zilele de 19 si 20 decembrie 2017, orele 19.00 prezentăm craiovenilor și nu numai, un concert dedicat Sărbătorilor de iarnă, de tradiție, aș spune, al Filarmonicii. În viziunea mea managerială dar și artistică, având în vedere că suntem sub egida Centenarului marii uniri și așa cum îmi place să afirm că “tot ce-i românesc nu piere”, am decis împreună cu Biroul de coordonare artistic să denumim concertul de colinde “Crăciun tradițional la Filarmonica Oltenia”, trebuie să mai precizez, că atunci când vorbim de “tradițional”, facem referire inclusiv la portul nostrum popular românesc, drept urmare am ales două tinere soliste, laureate la multe Festivaluri naționale de folclor din țară, Emilia Dorobanțu și Zorina Bălan. Aș mai adauga și faptul că acest gen în speță “colindele” sunt parte integrantă a Folclorului muzical românesc! Insă în cadrul concertului de colinde vom aborda atât colinde românești cât și colinde din repertoriul internațional și nu numai.

Vreau să mulțumesc pe această cale celor două doamne soliste care au acceptat să cânte alături de corul academic și orchestra simfonică din cadrul Filarmonicii “Oltenia” Craiova. Aduc mulțumiri și celor doi dirijori ai Filarmonicii “Oltenia” Craiova, maeștrilor Alexandru Iosub și maestrului Gian Luigi Zampieri pentru implicarea activă în orchestrarea și pregătirea “Crăciunului tradițional la Filarmonica Oltenia”.

 

 

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Claudiu Manda
Ştiri pe bandă
 
LOV
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
A șasea etapă a dezinsecției pe domeniul public, la start
Mihai Cilibiu, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.