Vineri, 25 mai 2018   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Actualitate » 8 septembrie 2017, ora: 10:16
rss
 

Izabela - De la Craiova la Malmo, prin educație și studii academice

Izabela - De la Craiova la Malmo, prin educație și studii academice

Un copil născut în municipiul Craiova, într-o familie de romi tradiționali. Vede tot, ascultă tot, reține tot. Are noroc. Un mare noroc. Familia în care a venit pe lume este una aparte în peisajul familiilor, neamurilor și “clanurilor“ de romi. Familia ei depășește unele bariere. Își duce copilul la grădiniță, apoi la școală. Membrii familiei se rânduiesc zilnic și copilul este atent supravegheat.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

 Prin acest copil, în fapt, începe o luptă socială, împotriva abandonului școlar. Ea este exemplul promnovat de către familia sa. Fetița crește, ajunge elevă a unui prestigios Colegiu al Craiovei, la Carol I. Cu mari eforturi.  Are note de excepție și este acceptată la această școală a Băniei. Pentru că provine dintr-o familie de romi. Ea suportă cu stoicism totul, are rezultate remarcabile la învățătură, iar comportamental, devine un exemplu pentru întreaga unitate de învățământ. De aici începe drumul Izabelei către  Malmo University.          

 
Izabela. Un nume frumos, cu rezonanta andaluza si nuante exotice. Un copil cu ochi patrunzatori, melancolici. O fetita sfioasa. Eleva a Colegiului National Carol I, rareori renunta la portul traditional tiganesc. Pentru ea acest port este o mandrie. Inainte de a-l fi purtat mama, bunica si strabunica, il purtarsera nomazii care plecasera in lume, tocmai din India si Pakistan. Pentru Izabela, portul traditional tiganesc este o marturie a istoriei, dincolo de modernismul colegilor ei de generatie.
 

Izabela se distinge la Colegiul National Carol I prin rezultate exceptionale. Scolar si extrascolar. La ore, ea este exemplu de disciplina, de bun simt in relatiile cu colegii, ea este ca o lectie deschisa, despre respect, in raport cu profesorii. Prin munca asidua, copila isi depaseste conditia. Este la randul ei respectata de catre colegi si profesori. Participa la diverse actiuni, programe si proiecte extrascolare. In timpul liber ii place foarte mult sa picteze. Ii place sa si scrie poezii. talentul literar se concretizeaza prin aparitia catorva volume de versuri, bilingve, in limba romana si in limba romani. Participa la emisiuni de televiziune, promoveaza cultura si traditia romilor, cerceteaza fenomenul istoric al deportarii romilor si tine prelegeri despre acest fapt.

 

 Izabela. Un copil. O eleva din Craiova, care provine dintr-o familie de romi. Dar, familia ei sparge o traditie controversata: cand unele fete - in ciuda varstei fragede - sunt maritate - familia Izabelei o duce la scoala si o incurajeaza sa isi continue drumul in care ea crede.

 

 În timul studiilor de liceu, Izabela este tripla participanta la Olimpiadele scolare. Totodata, sustine un dificil examen si il trece cu brio: acum Izabela detine Diploma Cambridge Proeficiency. Da, vorbeste limba engleza la perfectie. Are colaborari cu Fundatia Fulbrigt, Ambasada Cehiei, Ambasada Statelor Unite ale Americii, Ambasada Canadei si diverse ONG-uri. De asemenea, Izabela este si voluntar in cadrul proiectului Craiova Capitala Culturala Europeana.

 Dupa incheierea studiilor liceale si obtinerea fara a probleme a Diplomei de Bacalaureat, pentru Izabela vine vremea studiilor universitare.

 

 Studiind problematica Holocaustului romilor si confruntandu-se cu anumite disfunctionalitati sociale, cu tenta rasiala, alege sa studieze Drepturile Omului. O fascineaza ideea de dreptate sociala si are un cult pentru libertatea de exprimare. De altfel, in interviuri si emisiuni, Izabela este o excelenta interlocutoare, maturitatea ei de gandire coplesind publicul.

 Aplica pentru doua universitati din strainatate: in Statele Unite ale Americii si in Suedia.

 

 Izabela este acceptata la doua prestigioase institutii de invatamant academic: New York University si  Malmo University.

 Pentru a nu fi foarte departe de casa ei, Izabela opteza pentru Malmo University, specializare Human Rights( Drepturile Omului). Incepand cu luna august a anului in curs, Izabela este studenta in Suedia.

 

 Educatie. Talent slefuit de catre profesori, prin grija parintilor. Respect pentru stramosi. Bun simt. Sensibilitate artistica. Aplecare catre cultura si istorie. Toate, din partea unei fetite care provine dintr-o familie de romi. Astazi, ea reprezinta Craiova si Romania in cadrul invatamantului superior din Suedia. Educatia este cheia prin care oricine poate sa acceada in lumea buna. Este o cale de integrare sociala. Este ratiunea de a fi a Izabelei. A Izabelei Tiberiade.

 

(articol Micapi)

 
Alte articole din Actualitate:
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.