Sâmbătă, 23 februarie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Economie » 24 iunie 2016, ora: 11:06
rss
 

Primele consecințe ale Brexitului: Lira s-a prăbușit, aurul a explodat!

Primele consecințe ale Brexitului: Lira s-a prăbușit, aurul a explodat!

Conform rezultatelor definitive, 51,9% dintre alegătorii Regatului Unit au votat în favoarea Brexit-ului iar primele consecințe nu au întârziat să apară.

de Cătălin Filip
redactia@oltenia24.ro

17.410.742, de britanici au votat pe ieșirea din Uniunea Eupeană în timp ce pentru rămânere au votat 16.141.241. Rata de participare la vot a fost de 72,2%. 

Rezultatul oarecum neașteptat pentru acest Brexit a produs consecințe majore pe piețele finaciare.

După ce Tabăra Leave a preluat conducerea cu 52%, în faţa taberei Remain, lira s-a prăbuşit cu cea mai mare rată din istorie, după o scădere de 9,41%, şi a ajuns la 1,35 dolari. 

Traderii se pregăteua pentru vânzări masive de acţiuni la debutul şedinţei de tranzacţionare de la Londra de la 8:00 (10:00 ora României). Piaţa indică faptul că indicele FTSE va deschide în scădere cu aproximativ 7,5%, cea ce ar însemna că aproape 120 de miliarde de lire vor dispărea din valoarea celor mai mari companii britanice. 

Cotaţia aurului a crescut vineri în urma victoriei partizanilor ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimele 27 de luni graţie statului său de valoare de refugiu în perioade de turbulenţe, informează AFP.

În jurul orei 3,50 GMT, uncia de aur a urcat până la 1.359,08 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat după data de 19 martie 2014, în creştere cu aproape 8% comparativ cu valoare înregistrată la debutul tranzacţiilor pe pieţele asiatice, după care a revenit la 1.320 dolari.

BNR sub șoc!

“Sunt şocat. E un punct de inflexiune. Implicaţiile sunt nu numai economice, ci şi geopolitice. Regatul Unit este nu numai o economie mare, cu un centru financiar global, dar are un rol cheie în politica de securitate. Să vedem ce va fi cu Regatul, dacă va rămâne unit”. (...) Leul este în pericol, dar BNR va face în aşa fel astfel încât să atenueze volatilitatea. Sistemul bancar este bine capitalizat. BNR are rezerve considerabile. Nu avem o prezenţă a capitalului pe termen scurt, dacă fuge să pericliteze stabilitatea financiară şi economică”, a spus Daniel Dăianu, membru al Consiliului de Administraţie al BNR pentru Ziarul Financiar.

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Primarul comunei Cârcea, Valerică Pupăză, Omul Săptămânii
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.