Duminică, 16 iunie 2019   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Învăţământ şi Cultură » 8 octombrie 2015, ora: 14:28
rss
 
Șase săptămâni de operă la Craiova

Festivalul Internațional Elena Teodorini, la a XIV-a ediție

Festivalul Internațional Elena Teodorini, la a XIV-a ediție

Festivalul Internațional „Elena Teodorini”, ediția a XIV-a, va avea loc în perioada 10 octombrie – 15 noiembrie. și va transforma Cetatea Băniei în capitala spectacolului de operă și balet. Anul acesta au fost invitate să susțină reprezentații pe scena lirică din Craiova, patru teatre de operă din Europa (Germania, Bulgaria, Serbia și Republica Moldova).

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

Opera Română Craiova deschide în forță stagiunea 2015 – 2016 cu cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internațional Elena Teodorini, eveniment cultural de notorietate internațională organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Craiova, al Consiliului Local și al Asociației Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021. Timp de șase săptămâni, cele 21 de evenimente programate vor prilejui iubitorilor muzicii tot atâtea ocazii de a asculta nume de referință ale artei lirice și titluri de operă în primă audiție pe scenele de spectacol din Craiova și Râmnicu Vâlcea.

Eu vreau să felicit pentru că știu că anul acesta va fi cu totul și cu totul excepțional, care este decisiv pentru competiția Craiova Capitală Europeană a Culturii. Așa cum știți la București se depune dosarul la Ministerul Culturii cu proiectul nostru pentru a obține acest titlu și bineînțeles că unele dintre punctele forte în acel dosar de candidatură nu poate fi decât Festivalul Elena Teodorini” care iată deja a ajuns la a XIV-a ediție, dovedim faptul că avem tradiție, de la an la an instituțiile au crescut foarte mult, iar ce părea un handicap la început, faptul că Opera din Craiova nu aparține de Ministerul Culturii așa cum sunt cele de la Iași, de la Timișoara și de la Cluj, până la urmă s-a dovedit a fi benefic pentru că în dosarul de candidatură ni s-a cerut să spunem doar banii pe care i-a investit doar municipalitatea în cultură. Adică nu se punctează de exemplu faptul că banii vin de la Ministerul Culturii și trebuie să dovedești susținerea financiară a orașului din care faci parte. Este foarte clar că față de celelalte opere care sunt în România, noi avem un atuu, chiar simplu fapt că este finanțat de administrația locală. Și eu vreau să le mulțumesc consilierilor locali pentru faptul că au înțeles să susțină actul de cultură, au înțeles că în ultimii ani trebuie să facem eforturi financiare dacă ne dorim să ajungem în liga celor mari în ceea ce privește cultura”, a declarat primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

 

În această perioadă, dosarul se pregătește să fie depus la Ministerul Culturii, urmând jurizarea Comisiei juriului de la Comisia Europeană să nu aducem în orașul nostru un festival care deși are o tradiție bogată, cea de-a XIV-a ediție, nu a fost pusă în valoare, cel puțin după părerea mea, așa cum merita să fie, în conformitate cu renumele Elenei Teodorini, prima solistă de origine română care a pășit pe celebra scenă a Teatrului Scala din Milano. Ne-am propus în acest an, o ediție în care să deschidem porțile Operei române din Craiova către teatre din Europa și am reușit cu eforturi destul de susținute să aducem patru teatre străine pe scena Operei din Craiova. Acest festival nu ar fi avut niciodată posibilitatea să se desfășoare dacă nu am fi avut susținerea, cel puțin în ultimii trei ani, a Primăriei municipiului Craiova, îi mulțumim doamnei primar, Lia Olguța Vasilescu, care a dovedit în dese rânduri că înțelege actul artistic, ce înseamnă susținerea actului artistic și tot acest festival i se datorează susținerii primăriei Craiova și a Consiliului Local ”, a spus Antoniu Zamfir, managerul Operei Române din Craiova.

În cadrul unei ediții de anvergură, vor fi prezentate producții europene, naționale, dar și cele mai îndrăgite spectacole craiovene.

 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Salubritate
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.