Vineri, 19 octombrie 2018   Mica publicitate Arhivă Contact Căutare:
 
Logo Oltenia 24
anticariatul nou sus
Sănătate » 7 iulie 2014, ora: 10:48
rss
 
Încă 17 substanţe noi, puse pe lista de compensate

A fost aprobată noua listă a medicamentelor compensate şi gratuite

A fost aprobată noua listă a medicamentelor compensate şi gratuite

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Băncioiu, a semnat Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate prin care lista de medicamente compensate şi gratuite a fost actualizată.

de Mădălina Bălan
redactia@oltenia24.ro

Lista medicamentelor compensate a fost astfel actualizată, după 7 ani, cu 17 molecule noi şi a fost publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

Documentul aprobă protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fără echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite în luna mai a acestui an. Este vorba despre denumirile comune internationale AmbrisentanumStiripentolPasireotidumClofarabinumNelarabinumDecitabinumTrabectedinumOfatumabum,DasatinibumNilotinibumEverolimusRuxolitinibumBosentanumTafamidisRomiplostimumSapropterinumPlerixafor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, remis Libertatea.

Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi prevăd metodologiile şi criteriile de includere si excludere din tratamente, indicatiile pentru cele 17 molecule noi, precum si medicii care pot prescrie aceste medicamente (exemplu: medic pneumolog).

Protocoalele mai prevăd modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice şi monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind raspunsul la tratament.

Totodată, mai sunt precizate si criteriile de întrerupere a tratamentului, dar şi condiţiile de reluare ale acestuia. Sunt incluse şi investigaţiile care trebuie recomandate pentru iniţierea terapiei. Dozele care trebuie să fie administrate pentru fiecare afecţiune sunt, de asemenea, prevăzute în actul normativ.

Lista de medicamente pentru pacienţii cu afecţiuni fără alternativă terapeutică a fost stabilită în baza reglementărilor UE.

“Aşa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, în premieră, a listei de medicamente compensate şi gratuite după şapte ani. Astfel, pacienţii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care 9 sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

 

 
Aveţi ceva de comentat?
Share/Bookmark
Numele dumneavoastră:
Introduceţi codul:
Comentariul:
Ştiri pe bandă
 
Filarmonica
Abonează-te la newsletter
 
 
Publicitate
 
Ultimele comentarii
 
Oltenia24 on Facebook

© Copyright Mădălina Bălan | Textele şi fotografiile nu pot fi reproduse fără acordul titularilor de copyright.